Fajzer "obelodanio" efikasnost treće doze

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  austrija

  Fajzer “obelodanio” efikasnost treće doze

  Dodatna (treća) doza Fajzerove vakcine protiv koronavirusa pokazala je efikasnost u 95,6 odsto slsučajeva, u odnosu na one koji su nakon dve doze primili placebo, saopštila je ova farmaceutska kompanija, pozivajući se na preliminarne rezultate iz prvog randomizovanog i kontrolisanog ispitivanja o buster dozama, a prenosi Fajnenšel tajms.

  Ugur Sahin, čelnik Bionteka, rekao je da su “važni podaci” pridodati već postojećim dokazima koji ukazuju na to da bi pojačana doza ove vakcine pomogla u “zaštiti populacije od koronavirusa i njenih mutiranih varijanti”.

  “Na osnovu ovih nalaza verujemo da bi, pored širokog globalnog pristupa vakcinama za sve, treća doza imala važnu ulogu u obuzdavanju pandemije i povratku u normalu”, rekao je Sahin.

  U ispitivanju sprovedenom na 10.000 učesnika koji su primili po dve doze Fajzerove vakcine, polovina ispitanika je primila i treću dozu, dok je njih 50 odsto primilo placebo.

  Pet slučajeva koronavirusa registrovano je kod pacijenata koji su primali dopunsku terapiju u poređenju sa njih 109 koji su primili placebo. Ispitivanje se odvijalo u piku rasprostranjenosti delta varijante, a prosečno vreme između druge i treće doze bilo je oko jedanaest meseci.

  Prosečna starost učesnika bila je 53 godine – nešto više od polovine u starosnoj grupi od 16 do 55 godina, a više od petine bilo je starije od 65 godina, što je kategorija koja je u većoj opasnosti od razvoja teških kliničkih slika.

  Višestruke analize podgrupa, saopštili su iz kompanje, dokazale su da je relativna efikasnost bila “dosledna” bez obzira na starost, pol, rasu, etničku pripadnost ili druge osnovne uslove.

  Bezbednosni profil vakcine bio je “generalno konzistentan” sa drugim dostupnim podacima, takođe su saopštili iz Fajzera i Bjonteka, dodajući da će informacije podeliti sa regulatornim agencijama u Sjedinjenim Država, Evropskoj uniji i regulatornim telima drugih zemalja.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE