Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fajzer i Biontek TRAŽE DOZVOLU za vakcinu

  Američki Fajzer i nemački Biontek zvanično su zatražili od američkih regulatornih tela dozvolu za hitnu upotrebu vakcine protiv kovida 19, čime su počeli odbrojavanje u procesu koji bi mogao da dovede do ograničenog davanja prvih vakcina već idućeg meseca.

  Kompanije su ranije najavile da će zatražiti odobrenje pošto su objavile da njihova vakcina 95 odsto efikasna u sprečavanju blagog do teškog oblika kovida 19 u masovnom testiranju u trećoj fazi.

  Kompanije su navele da zaštita i dobri rezultati po pitanju bezbednosti kvalifikuju vakcinu da dobije dozvolu za hitnu upotrebu, što američka Uprava za hranu i lekove (FDA) može da odobri pre nego što je finalno testiranje potpuno završeno.

  Pored podnošenja zahteva u SAD kompanije su počele sa aplikacijama u Evropi i Velikoj Britaniji gde će uskoro podneti slične molbe za odobravanje upotrebe njihove vakcine.

  Sa porastom širenja korona virusa u SAD i svetu pritisak je na regulatornim telima da brzo donesu odluku.

  Današnjim podnošenjem zahteva pokreće se sled događaja dok FDA i njeni nezavisni savetnici budu razmatrali da li su vakcine spremne. Ako budu dali odobrenje druga vladina grupa treba da odluči kako će prve isporuke biti podeljene.

  Prve količine vakcina biće male i ograničene. Procenjuje se da bi Fajzer mogao da ima 50 miliona doza do kraja godine na svetskom nivou.

  Oko 25 miliona doza bi mogle da budu spremne za SAD za upotrebu u decembru, 30 miliona u januaru i 35 miliona u februaru i martu, prema informacijama datim Nacionalnoj akademiji za medicinu ove nedelje. Primaoci vakcine će takođe morati da dobiju dve doze u razmaku od tri nedelje.

  Američka vlada ima ugovor da kupi milione doza vakcine Fajzer/Biontek, kao i vakcine drugih firmi, i obećala je da će vakcine biti besplatne.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE