Evropskoj uniji potrebna obaveštajna služba

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evropskoj uniji potrebna obaveštajna služba

  Evropska unija mora imati svoju obaveštajnu službu i obaveštajni aparat ako želi da bude globalni akter, smatra španski evroparlamentarac Načo Sančez Amor, koji pripada Klubu poslanika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu.

  Španski evroposlanik je objasnio za Euractiv da bi Unija trebalo da razvije sopstvene obaveštajne kapacitete kako bi raspolagala verodostojnim informacijama o mogućim spoljnim pretnjama.

  Takav predlog priprema i Evropski parlament, a upravo Sančez Amor radi na njemu, ispitujući mogućnosti za povećanje kapaciteta za prikupljanje takvih informacija za evropsku diplomatsku službu.

  Ovde nije reč o unutrašnjoj sigurnosti Unije, pa tako ni o unutrašnjoj obaveštajnoj službi s obzirom na to da svaka članica ima svoju obavještajnu agenciju, koje sarađuju i razmenjuju podatke, nego isključivo o spoljnoj službi koja je usmerena na prikupljanje informacija o pretnjama koje dolaze izvan EU i koja je usko povezana s evropskom spoljnopolitičkom službom.

  U Uniji trenutno deluje Centar za analizu obaveštajnih podataka koji je, kao i evropska diplomatska služba, pod nadležnošću aktuelnog visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepa Borelja, koji je po stupanju na dužnost pre dve i po godine ambiciozno najavio da će aktuelna Evropska komisija biti “geopolitička komisija”, a Unija globalni akter.

  Međutim, njegove najave se nisu ostvarile. Unija još nema svoju vojsku, kao ni autonomnu obaveštajnu službu.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: EP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE