Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evropska unija: Minimalac nekom 300 a nekom 2.000 EUR

  Predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen u govoru na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta ponovo je pokrenula pitanje minimalne plate na nivou EU.

  Damping plata uništava dostojanstvo rada, kažnjava preduzetnike koji isplaćuju pristojne plate i narušava pošteno tržišno takmičenje na jedinstvenom tržištu. Svi moraju da imaju pristup minimalnim platama putem kolektivnih ugovora il 312i na osnovi zakonskih minimalnih plata„, poručila je predsednica Evropske komisije najavljujući skoro donošenje zajedničkih pravila koja će državama članicama pomoći u određivanju minimalne plate.

  Pravedna minimalna plata za sve radnike u Evropskoj uniji jedan je od prioriteta Komisije Ursule von der Lajen, a kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa dodatno je pojačala zahteve za angažmanom Evropske unije u smanjenju sve većih razlika u platama i siromaštva zaposlenih, piše tportal.

  Zemlje Evropske unije imaju različite pristupe u regulisnaju najniže zagarantovane plate. Minimalna plata zakonom je propisana u 21 državi Evropske unije, a u šest članica utvrđena je kolektivnim ugovorima.

  Njena visina znatno se razlikuje od zemlje do zemlje, u zavisnosti od razvijenosti, životnog standarda i socijalne osetljivosti.

  Prema poslednjim podacima Evrostata, bruto minimalac se kreće od 312 evra u Bugarskoj do 2.142 evra u Luksemburgu, a Hrvatska se sa 546 eura nalazi pri dnu evropske lestvice.

  Cilj je da minimalna plata bude pravedna

  Inicijativa Evropske komisije ne ide za tim da se utvrdi jedinstvena minimalna plata na nivou EU-a niti da se menjaju nacionalni sistemi određivanja minimalne plate, već je glavni cilj da se osigura to da minimalne plate budu utvrđene na pravdnom nivou te da se njima štite svi radnici.

  Početkom septembra završena je druga faza savetovanja evropskih sindikata i poslodavaca o pravednoj minimalnoj plati. Evropska komisija će krajem oktobra izaći sa predlogom direktive s pravilima koja će važiti za sve članice.

  Ana Milićević Pezelj, izvršna sekretarka za socijalni dijalog i javne politike Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), koja je učestvovala u savetovanju kaže da očekuje da će Komisija prihvatiti prijedlog evropskih sindikata o tome da se visina minimalne plate veže za prosečnu (medijalnu) platu.

  „Sindikati traže da minimalna plata bude najmanje 60 odsto medijalne, odnosno 50 odsto prosečne plate u pojedinoj zemlji“, kaže Milićević Pezelj.

  Izvor: tportal.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE