Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evropska komisija smanjila procenu privrednog rasta Srbije

  Evropska komisija smanjila je procenu privrednog rasta Srbije za ovu godinu s 2,8 odsto na dva odsto usled posledica nepovoljnih vremenskih uslova na poljoprivredu.

  Osnovni privredni trend u Srbiji je medjutim i dalje povoljna i očekuje se ubrzanje privrednih aktivnosti do kraja godine, navodi se u danas objavljeno Jesenjoj ekonomskoj prognozi Evropske komisije za članice Unije i zemlje kandidate za članstvo.

  „Privatna potrošnja, podržana rastom prihoda i nivoima zaposlenosti je vidjena kao ključni podsticaj rasta, dok se predvidja da izvoz ostane snažan. Pritisak cena će ostati pod kontrolom i balans ili višak u budžetu bi trebalo dalje da smanji srazmeru duga“, navodi se u izveštaju.

  Procena privrednog rasta Srbije za ovu godinu je smanjen s 2,8 odsto na dva odsto, dok je za 2018. povećan na 3,5 s 3,2 odsto. Za 2019. je smanjen s 3,6 na 3,5 odsto.

  „Uprkos snažnom rastu proizvodnje i unutrašnje trgovine, na ekonomsku aktivnost je uticao pad u poljoprivredi na koju su negativno uticali nepovoljni vremenski uslovi“, navodi se u prognozi.

  Istovremeno, Evropska unija podigla je procenu privrednog rasta evrozone za 2017. godinu na najviši nivo u poslednjih 10 godina.

  Evropska komsija saopštila je da očekuje da privredni rast ove godine bude 2,2 odsto, što je najviše od 2007. godine. Prethodna procena rasta je bila na 1,7 odsto.

  Evropska komisija je takodje podigla procenu rast za sledeću godinu na 2,1 odsto s prethodnih 1,8 odsto.

  Do povećanja je došlo zbog pozitivnih ekonomskih vesti iz evrozone pošto su smenjenje brige o talasu populističkih političara i budućnosti Grčke u evrozoni.

   

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE