Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evropi potrebno dva biliona evra za prelazak na „čistu“ energiju

  Evropa bi se mogla da se rešiti zavisnosti od fosilnih goriva i stvori samoodrživ energetski sektor ulaganjima od oko 2 biliona evra u solarnu energiju, vetar i druge obnovljive izvore do 2040. godine, pokazala je nova studija.

  U izveštaju, koje je objavio Potsdamski institut za istraživanje uticaja klime, navodi se da će kontinentu biti potrebna godišnja ulaganja od 140 milijardi evra do 2030. i 100 milijardi godišnje u deciniji nakon toga da to postigne.

  Dok bi većina iznosa bila potrebna za ekspanziju vetroelektrana na kopnu, solarni, vodonikovi i geotermalni izvori bili bi dodatni stubovi strategije koja bi omogućila da se evropske potrebe za električnom energijom osiguravaju isključivo iz obnovljivih izvora do 2030. godine.

  Trebalo bi još jedna decenija da se celi energetski sistem, uključujući grejanje koje trenutno pokreće nafta ili gas, pretvori u obnovljive izvore energije.

  „Ove brojke su visoke, ali važno je reći da se procenjuje da su evropske zemlje potrošile 792 milijarde evra u prošloj godini samo na status quo sistema kako bi zaštitile potrošače od efekata energetske krize izazvane ruskom invazijom na Ukrajinu“, navodi se u studiji.

  Prošlog meseca evropski zakonodavci dali su konačno odobrenje pravno obvezujućim ciljevima za brže širenje obnovljive energije u ovoj deceniji, što je centralni deo evropskih planova za suzbijanje klimatskih promena i odustajanje od fosilnih goriva.

  Zakon podiže ciljeve EU za obnovljivu energiju, zahtevajući da 42,5 odsto energije EU bude obnovljivo do 2030, zamjenjujući prethodni cilj od 32 odsto.

  Snabdevanje obnovljivom energijom moraće da raste za 20 odsto godišnje kako bi zadovoljila očekivanu potražnju za električnom energijom do 2030.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE