Evroparlamentarcima "smeta" ruski centar u Nišu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evroparlamentarcima “smeta” ruski centar u Nišu

  Poslanici Evropskog parlamenta u dva svoja amandmana na Nacrt rezolucije o Srbiji traže da ruski centar u Nišu bude transparentniji i da praktično bude ukinut, piše portal nova.rs.

  Kako se navodi, zbog ruske agresije na Ukrajinu Ruski centar je ponovo tema za Evropsku uniju, pa su tako evroparlamentarci uložili dva amandmana koja se odnose na tu organizaciju.

  Prvi je uložilo šestoro poslanika EP koji su članovi Evropske narodne partije, čija je članica i Srpska napredna stranka.

  Reč je o Andreju Кovačevu, Asimu Ademovu, Andreju Novakovu, Aleksandru Aleksandrovu Jordanovu, Emilu Radevu i Evi Mejdel.

  Kako piše u tekstu amandmana, oni “žale” zbog postojanja Rusko-srpskog humanitarnog centra i pozivaju srpske vlasti da “obezbede više transparentnosti o ulozi i aktivnostima tzv. humanitarnog centra”.

  Drugi amandman je podnela Viola fon Kramon, poslanica Evropskih zelenih i izvestilac EP za Kosovo, koja je praktično zatražila da taj centar bude ukinut.

  Ona putem amandmana poziva Srbiju da “odmah prekine svu vojnu saradnju sa Rusijom, koja se često kamuflira kao civilne aktivnosti, kao što je regionalni humanitarni centar u Nišu”.

  Moskva je svojevremeno zahtevala da Srpsko-ruski humanitarni centar dobije diplomatski status, ali posle velikog otpora iz EU ovaj zahtev nije udovoljen, podseća portal.

  Kako je objavio portal European Western Balkans, poslanici Odbora za spoljne poslove u Evropskom parlamentu (AFET) dogovorili su 29 kompromisnih amandamana na rezoluciju izvestioca za Srbiju Vladimira Bilčika.

  Kako je preneo EWB, vlasti u Srbijise pozivaju da se značajnije angažuju u neophodnim reformama i vrate zemlju na “pravi put ka integraciji u EU”.

  Izvor: Nova.rs

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE