Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evo kolika je CARINA na on-lajn pošiljke: Do 50 EUR jedna tarifa, preko toga skuplje

  Državljani Srbije bez uvoznih dažbina u zemlju mogu da unesu robu u vrednosti do 100 evra, podseća Uprava carine.

  Građani treba da znaju da se za pošiljke čija je sadržina roba kupljena putem interneta, a čija je vrednost veća od 50 evra plaćaju i carina i PDV, dok pošiljke čija je vrednost do 50 evra podležu samo naplati PDV-a u iznosu od 20 odsto.

  Za onu čija vrednost ne prelazi 3.000 evra, dažbine u iznosu od 10 odsto carine i 20 odsto PDV-a mogu se platiti u tzv. skraćenom postupku na samoj granici, podsetila je Uprava carine.

  Povodom prestojećeg trgovačkog „crnog petka“, kada se veliki broj građana Srbije odlučuje da ode u šoping ture u okolne zemlje zbog velikih popusta, Uprava carina navodi da carinski službenici spremno dočekuju kako povećan broj pošiljaka, tako i pojačani promet putnika na graničnim prelazima.

  Kako se navodi, naši građani najčešće u šoping ture odlaze u susedne zemlje i tada koriste prednost povraćaja PDV-a u tim zemljama, čime je cena proizvoda koji nabavljaju još povoljnija.

  „Potpuno je prirodno da ljudi požele da iskoriste mogućnost velikih popusta tokom tzv. crnog petka koji je popularan u susednim zemljama, samo ne treba da zaborave na važeće propise u putničkom prometu koje naša služba dosledno sprovodi“, kaže šef carinske ispostave Horgoš Budimir Zagorac.

  Zagorac je dodao da zahvaljujući saradnji sa susednom administracijom, nakon povraćaja PDV-a, vrednost robe koju su putnici nabavili poznata je svim službama koje rade na granici. „Tako je prostor za zloupotrebe i neprijavljivanje sveden na minimum“, rekao je Zagorac.

  Pošiljke do 50 i preko 50 EUR

  Da bi se izbegle neprijatnosti i eventualno nezadovoljstvo zbog obračuna uvoznih dažbina, u Upravi carina putnike savetuju da se pre puta detaljno informišu o svojim pravima i obavezama, što mogu učiniti i posetom sajta carinske službe, gde su aktuelni propisi detaljno opisani u brošuri “Vodič za putnike“.

  Oni koji se odluče za kupovinu preko interneta treba da znaju da se za pošiljke čija je sadržina roba kupljena putem interneta, a čija je vrednost veća od 50 evra plaćaju i carina i PDV, dok pošiljke čija je vrednost do 50 evra podležu samo naplati PDV-a u iznosu od 20 odsto. Treba takođe znati da se sva roba koja se naručuje “onlajn“ carini po jedinstvenoj carinskoj stopi od 10 odsto na utvrđenu carinsku osnovicu.

  Šef carinske ispostave Pošta Beograd Slobodan Marković, govoreći o najvećim izazovima pri carinjenju poštanskih pošiljaka, kazao je da se u 90 odsto slučajeva događa da pošiljke kupljene preko interneta pristižu bez prateće fakture, na osnovu koje bi mogla da se ustanovi vrednost robe.

  „Carinski službenici osim navedene vrednosti (odnosno računa) za utvrđivanje carinske vrednosti, koriste i druge metode, poput upoređivanja vrednosti slične ili istovetne robe“, istakao je Marković.

  Dodaje da bi prilikom kupovine preko interneta trebalo insistirati da prodavac pošalje fakturu uz pošiljku, jer kada pristigne pošiljka bez pratećeg računa, carinski službenici moraju na drugi način da utvrde vrednost pristigle robe. Može se desiti i da roba bude kupljena na popustima i akcijama koje više ne postoje u trenutku kada roba pristigne na carinjenje, a ukoliko faktura ne pristigne uz pošiljku, postoji mogućnost da se dogodi da osnovica za carinjenje bude viša, jer u datom trenutku nema načina da se zna da li je roba kupljena na popustu.

  Ukoliko se carinska osnovica utvrđuje nakon isteka takvih akcija, kada su cene roba vraćene na veći iznos, obračun zaista može biti veći od stvarno plaćene cene. Zbog toga u carinskoj službi savetuju da građani pre izmirivanja carinskog duga zahtevaju od poštanskog službenika obračun uvoznih dažbina na uvid i na njega, ukoliko imaju primedbi, mogu da ulože prigovor.

  Izvor: B92/Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Vladimir Benka

   Da li se naplacuje pdv na osvojene nagrade, naprimer ja u nagradnoj igri osvojim majicu koja u Americi kosta 7 eura i dobijem na to da platim nesto manje od 300 dinara, a za taj novac mogu da kupim majicu bez problema u Srbiji na buvljaku.Znaci u posiljci lepo pise da majicu nisam kupio samo pise vrednost iste u slucaju gubitka posiljke, zasto se onda naplacuje pdv?

  • Pera

   I do kada ce da bude 50 evra? Da li vama je nekada palo na pamet da 50 evra danas nije isto sto i 50 evra kada ste izmislili taj zakon? I sta sada ce da bude 50 evra tako 100 godina. Ma ajde.

  • biljana bou moussa

   molim Vas , intersuje me ako nesto kupim preko ali ekspresa i platim to 1500 dolara ,kolika ce biti carina i porez , pod uslovom da imam rn za to?

   • vuk

    Ako narucis nesto u vrednosti od 500 do 600 eura NESTACE TI MILION %,a kamoli od 1500 ..kradu pa razbijaju i zato zaboravi na to..iz iskustva ti govorim...a ima nas milion takvih..pokradenih i niko jos nije nikad odgovarao zbog toga.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE