Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  112 MILIJARDI USD na stolu: Rusija i Kina u sve ozbiljnijim projektima

  Preko 70 projekata u vrednosti od 112 milijardi dolara razmotreno je na šestom godišnjem zasedanju Rusko-kineske međuvladine komisije za investicionu saradnju.

  Rusku delegaciju predvodio je ministar finansija Anton Siluanov, a kinesku potpredsednik Državnog Saveta Han Dženg.

  Andrej Ostrovskij, zamenik direktora Instituta za Daleki istok Ruske akademije nauka, ističe da su za Kinu posebno značajni infrastrukturni projekti sa Rusijom.

  „Između Rusije i Kine postoje ozbiljni investicioni projekti, ali najvažnije je obezbediti infrastrukturu za projekat ’Pojas i put‘. Većina rusko-kineskih projekata je usmerena na razvoj brze pruge Moskva-Peking, transportni koridor ’Primorje 1‘, od kineske provincije Hejlunđang do luke ’Vladivostok‘, i „Primorje 2″, od kineske provincije Đilin do ruske luke ’Zarubino‘.“

  Suma od 112 milijardi dolara je dovoljna za pokretanje novih projekata, ali i za završetak započetih, kao što su izgradnja mostova preko reke Amur i gasovoda „Snaga Sibira“ čije se otvaranje očekuje do kraja ove godine, rekao je Ostrovski.

  Ekspert ističe značaj povezivanja projekta „Pojas i put“ sa Evroazijskom unijom. Prema njegovim rečima, postoje ozbiljni planovi da se stvori zona slobodne trgovine između zemalja članica unije i Kine, kako bi se uvećala trgovinska razmena dveju zemalja, koja je prošle godine iznosila rekordnih 208 milijardi dolara.

  „Snaga Sibira“ i „Pojas i put“

  Šef Rusko-kineskog centra za analitiku Sergej Sanakojev takođe ukazuje na značaj završetka gasovoda „Snaga Sibira“ i povezivanja Evroazijske unije sa projektom „Pojas i put“, jer to može biti od uzajamne koristi.

  „Kada govorimo o velikoj Evroaziji, pre svega se misli na tržište od Lisabona do Guandžoua, koje uključuje i Rusiju“, rekao je Sanakojev.

  Prema rečima Sanakojeva, rusko-kineska saradnja je od strateškog značaja, jer otkriva mogućnosti za postizanje najviših svetskih standarda, ne samo u ekonomiji, bezbednosti i politici, već i u drugim oblastima.

  „Rusko-kineska saradnja predstavlja alternativu za razvoj svetske ekonomije i daleko je zanimljiviji format saradnje od postojećih, kao što je recimo G7“, objašnjava Sanakojev.

  Ekspert dodaje da sankcije, tarife, carine i trgovinski ratovi štete razvoju globalne ekonomije, a da modeli saradnje po uzoru na rusko-kineski model — omogućavaju zajednički razvoj i saradnju.

  Rusko-kineska međuvladina komisija za investicionu saradnju stvorena je 2014. godine na inicijativu šefova država Rusije i Kine, a njen glavni cilj je realizacija investicionih projekata i snižavanje administrativnih i trgovinskih barijera između država.

  Izvor: Sputnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE