#EUzaBiznis: "Verujte u svoju ideju, tražite pomoć i NE ODUSTAJTE" (FOTO/VIDEO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  #EUzaBiznis: “Verujte u svoju ideju, tražite pomoć i NE ODUSTAJTE” (FOTO/VIDEO)

  Delegacija Evropske unije u Srbiji pokrenula je kampanju o EU podršci sektoru Radna mesta i ekonomski razvoj – #EUzaBiznis. Kampanja je u skladu sa krovnim sloganom #EUzaTebe, a cilj kampanje je da se javnost u Srbiji upozna sa podrškom koju EU pruža ekonomskom razvoju Srbije.

  O velikom značaju programa i konkursa za pomoć preduzetnicima svedoči i Tamara Šljukić vlasnica preduzetničke radnje za preradu i konzervisanje voća i povrća „Vagončić“ iz Prijepolja kojoj je finansiranje iz Fondova EU pomoglo da proširi kapacitet proizvodnje za 30% i otvori dva nova radna mesta.

  Ovo preduzeće je zahvaljujući Javnom pozivu u okviru Programa EU PRO dobilo sredstva u iznosu od 11.590 evra koja su iskorišćena za nabavku automatske mašine za pakovanje i hladnjače radi povećanja produktivnosti i prodaje.

  „Konkurs se pojavio u pravim trenutku kad smo odlučili da proširimo kapacitet proizvodnje, imali smo veoma jasnu biznis ideju i tačno smo znali šta nam treba od novih mašina“, kaže Šljukić i savetuje svima koji počinju sopstveni biznis da slobodno traže pomoć, da veruju u realizaciju svoje ideje i da ne odustaju, jer je u startapu najvažnije biti istrajan.

  Program podrške Evropske unije razvoju opština – EU PRO ima za cilj da doprinese stvaranju uslova za privlačenje novih investicija i otvaranju radnih mesta, većoj konkurentnosti preduzeća, poboljšanom radu lokalnih samouprava i unapređenju socijalne inkluzije.

  Evropska unija je za ovaj trogodišnji program koji je počeo u januaru 2018. opredelila sredstva u ukupnom iznosu od 25 miliona evra.

  EU pokreće kampanju za podršku MSP: #EUzaBiznis

  Preduzeće „Vagončić“, koje u svojoj ponudi trenutno ima zamrznuti pomfrit i pekarski krompir, direktno je povezano sa ugostiteljstvom te je zbog rigoroznih mera upravo u ovom sektoru privrede značajno osetilo posledice pandemije.

  To je bila prva godina našeg poslovanja, imali smo mnogo planova, posao je išao samo uzlaznom putanjom, počeli smo da osvajamo lokalno tržište šireći se nadalje. Bili smo u pregovorima i za izvoz ali nas je pandemija sprečila, bojali smo se šta će biti dalje sa poslom“, kaže vlasnica preduzeća koja se nada mnogo boljoj godini i ne krije ambiciozne planove.

  Veliki su nam planovi za ovu godinu i prvenstveno se odnose na proširenje proizvodnog pogona, kapaciteta proizvodnje, zapošljavanja novih radnika, asortimana proizvoda. Mi trenutno proizvodimo brzo smrznuti pomfrit i pekarski krompir. Naravno, naša delatnost nije samo vezana za krompir nego za proizvodnju voća i povrća. U budućnosti planiramo da prerađujemo i druge vrste povrća i voće, prvenstveno malinu i nadamo se da ćemo to realizovati u toku ove godine“, kaže Šljukić.

  Mladi su željni da rade

  Kada je reč o radnoj snazi, veliki udeo u zaposlenima čine mladi, kaže vlasnica firme „Vagončić“ i ističe da nemaju problem u pronalaženju novih radnika jer su zaposleni željni da rade i željni su novih znanja.

  U okviru društveno odgovornih aktivnosti preduzeće je prošle godine pomoglo lokalni ženski rukometni klub donirajući sportsku opremu i dresove, a nedavno su pomogli i rad narodne kuhinje u Prijepolju donirajući krompir i pomfrit.

  Odlučili smo se da pomognemo narodnoj kuhinji jer smo hteli da nekako pomognemo najugroženijem delu stanovništva. U budućnosti planiramo da to postane tradicija naše firme i da bar jednom mesečno doniramo“, kaže Tamara Šljukić koja smatra da je društveno odgovorno poslovanje veoma važno za zajednicu i za firme da mogu da budu profitabilne i uspešne, a u isto vreme održive i odgovorne.

  Izvor: BIZLIfe/Marijana Stevanović

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE