#EUzaBiznis: Srpski kolači uz pomoć EU i do Nemačke, teško do radnika (VIDEO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  #EUzaBiznis: Srpski kolači uz pomoć EU i do Nemačke, teško do radnika (VIDEO)

  Delegacija Evropske unije u Srbiji pokrenula je kampanju o EU podršci sektoru Radna mesta i ekonomski razvoj – #EUzaBiznis. Kampanja je u skladu sa krovnim sloganom #EUzaTebe, a cilj kampanje je da se javnost u Srbiji upozna sa podrškom koju EU pruža ekonomskom razvoju Srbije.

   

  Preduzetnička radnja koja se bavi proizvodnjom kolača i keksa „Trijumf“ iz Kraljeva zahvaljujući Programu EU PRO dobila je 50.000 evra, koje su iskoristili prvenstveno za zamenu stare i kupovinu nove opreme.

   

  Tako su povećali obim proizvodnje, otvorili nova radna mesta i unapredili uslove rada. Samim tim, firma je postala  konkurentnija na tržištu i povećala promet za 50 odsto, kaže vlasnik Aleksandar Stanić.

  Pored dobrog biznis plana, raspitati se i za ovakve programe pomoći

  „Kada sam čuo za konkurs EU PRO raspitao sam se za potrebne uslove, moja firma ih je ispunjavala i u kratkom periodu sam popunio potrebnu dokumentaciju i aplicirao za sredstva koja sam dobio nakon sedam, osam meseci“, priča svoja iskustva Stanić za BIZLife portal i dodaje da sama procedura uopšte nije bila komplikovana.

  Savetuje svima koji su na početku poslovanja da pored dobrog biznis plana pokušaju da se raspitaju i za nepovratna sredstva ovakog tipa.

  EU pokreće kampanju za podršku MSP: #EUzaBiznis

  Da nisam imao pomoć EU ne bih uspeo ovako da proširim proizvodnju budući da je svakom početniku u poslu potrebno sve, a naročito sredstva za kupovinu opreme“, navodi preduzetnik iz Kraljeva.

  Sa proizvodnjom domaćih kolača i keksa počeli su 2015. godine. Trenutno imaju 70 radnika, kao i 60 proizvoda u svom asortimanu, a imaju potrebe za zapošljavanjem još 15 ili 20 radnika. Dnevno proizvedu oko dve tone kolača i keksa.

  Pored domaćeg, planovi su i da se pojave više i na stranim tržištima i pored toga što izvoze na tržišta BiH, Švajcarske planiraju i nadaju se tome da će njihove kolače isprobati i u Nemačkoj.

  Cilj zaposliti još radnika, ali ih je teško naći

  „Planiramo da povećamo asortiman proizvoda, da nastavimo kontinuitet rasta proizvodnje, ali i nova zapošljavanja, zatim povećanje izvoza“, priča Stanić.

  Sa pronalaženjem radne snage, kaže ne ide lako, a problem je uglavnom nedovoljna zainteresovanost za ovu branšu naročito među mladima.

  U odnosu na period kada su počeli da rade bilo je više mlađih ljudi nego sada, i uglavnom su njihova očekivanja sada nerealna – nemaju iskustva, a velika očekivanja u pogledu visine primanja.

  Društvena odgovornost

  Ova kompanija u prethodnom periodu učestvovala je u brojnim društveno odgovornim akcijama, pa su tako organizovali čišćenje otpada iz reke Ziče, pomagali lokalnom kulturno-umetničkom društvu i vrtiću, stipendirali jednog studenta.

  „Zadovoljstvo je pomoći zajednici i ljudima pored kojih živite, to nas čini srećnim sa time ćemo nastaviti i u narednom periodu“, poručuje Stanić.

  Pandemija kaže, srećom nije uticala na posao, a od pomoći je bila i podrška države odnosno sredstva Fonda za razvoj sa minimalnom kamatnom stopom koju je Stanić iskoristio za finansiranje nove opreme i ulaganje repromaterijal.

   

  Pogledajte kako se šabačka firma Corten Art uz podršku EU tokom pandemije odlučila za novi proizvod koji im je pomogao da lakše prebrode krizu:

  #EUzaBiznis: Kako se mala šabačka firma razvila uz podršku EU? (VIDEO)

   

   

  Izvor: BIZLife/Jelena Andrć

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE