Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novac, kovanice

  EURIBOR skočio, da li će porasti i rata za stambeni kredit?

  Euribor – kamatna stopa po kojoj grupa evropskih banaka jedna drugoj pozajmljuje novac – prvi put od novembra 2015. godine je „u plusu“. Šta ovo znači za one koji imaju stambeni kredit?

  Vrednost šestomesečnog euribora sada je 0,009 odsto. Za dužnike u Srbiji, čiji su krediti vezani za evro, ova informacija je značajna jer je euribor sastavni deo kamatne stope po kojoj i oni otplaćuju svoj dug.

  Promenljive kamatne stope po kojoj se u Srbiji obračunavaju krediti čija je otplata vezana za evro, sastoji se od dva dela: jedan je šestomesečni (6M) euribor i njegova vrednost je promenljiva, a drugi je fiksni deo – takozvana marža banke u procentualnom iznosu.

  Novac

  Novac (Pixabay)

  Na porast euribora ukazalo je i Udruženje bankarskih klijenata Efektiva.

  „Početkom godine, vrednost 6M Euribora iznosila je -0,55, pre dva meseca je iznosio – 0,36, a sada je njegova vrednost 0,009“, navela je Efektiva.

  Poslednji put, pozitivna vrednost Euribora je bila 2015. godine

  Poslednji put, podsetimo, pozitivna vrednost 6M Euribora je bila 9. novembra 2015. godine, kada je iznosila 0,001 odsto.

  U Efektivi ukazuju da, kada se vrednost euribora „preračuna“ na rate kredita, ako je na primer marža banke 3,5 odsto, a inicijalna kamatna stopa pri odobravanju kredita 2,95 odsto, uz najnoviju računicu to izgleda ovako:

  „Na primeru kredita od 50.000 evra na 20 godina, rata je početkom godine bila 276 evra, a sada je 290, što je povećanje od 14 evra. Ako Euribor uskoro bude jedan odsto, rata će biti 316 evra, što je povećanje od 40 evra, a ako se poveća do dva procenta, rata bi bila 344 evra, što je povećanje od 68 evra, u odnosu na početak godine“, ukazuju u Efektivi.

  Na primeru kredita od 80.000 evra na 25 godina, rata je, po računici Efektive, početkom godine bila 377 evra, a sada je 400, što je povećanje od 23 evra.

  Novac, kovanice, stambeni kredit (Pixabay)

  „Ako Euribor bude jedan odsto, rata će biti 445 evra, što je povećanje od 68 evra, a ako se poveća na dva odsto, rata bi bila 491 evra, što je povećanje od 114 evra, u odnosu na početak godine“, navela je Efektiva.

  U ovom udruženju podsećaju da se vrednost euribora tokom 2008. kretala i više od četiri, pet odsto.

  „Ako bi se te vrednosti kojim slučajem ponovo vratile, korisnici stambenih kredita bi doživeli potop, jer bi im se rate kredita drastično povećale! Na sve ovo, banke povećavaju u cene naknada, poput održavanja računa, e-banking transakcija itd, što za korisnike kredita, uz rast euribora, predstavlja dupli udarac na kućni budžet“, ukazuje Efektiva.

  Novac, stambeni kredit (Pixabay)

  Kako se kretao Euribor

  Prema podacima sajta Euribor-rates.eu, 6M euribor se „u plus“ vratio 6. juna.

  Primetno je da su najviše vrednosti ove kamatne stope dostizale tokom 2008. godine.

  Tačnije, 9. oktobra 2008. vrednost 6M euribora bila je 5,448 odsto.

  Najnižu vrednost, 6M euribor imao je 20. decembra 2021. godine, kada je iznosio -0,554 odsto.

  Izvor: N1, BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE