Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Euraktiv piše o pritisku EU na Srbiju: Popraviti stanje u medijima „bez odlaganja“

  Stalno pogoršavanje situacije u kojoj se nalaze mediji u Srbiji i neuspeh Vlade da se pozabavi time izazvali su čuđenje u Briselu, kada je Evropska komisija izvršila pritisak na vlasti u Beogradu da sprovedu neophodne reforme „bez odlaganja“.

  Prema indeksu slobode štampe za 2023. godinu, Srbija je na 91. mestu od 180 zemalja, što znači da je pala za još 12 mesta u odnosu na prethodnu godinu.

  Međunarodne organizacije kritikovale su Vladu Srbije zbog nedostatka medijskog pluralizma, a Reporteri bez granica (RSF) opisali su situaciju kao „toksičnu“.

  Jedine zemlje u regionu koje su lošije rangirane od Srbije su Grčka (107), članica EU, i kandidat za članstvo u EU Albanija (96).

  „Srbija je kandidat za članstvo u EU od 2012. godine, a pregovore o pristupanju EU otvorila je u januaru 2014. godine, ali je ostvarila vrlo mali napredak u poslednje dve godine“, navodi briselski Euraktiv i prenosi izjavu portparola EU.

  Da se zvaničnici uzdrže od napada i pretnji novinarima

  „Brisel slobodu medija smatra ključnim elementom procesa pridruživanja Srbije EU i važnim privremenim merilom koje treba ispuniti u okviru poglavlja 23 pregovaračkog procesa. Očekujemo da Srbija stvori povoljno okruženje u kome se sloboda medija i sloboda izražavanja mogu nesmetano ostvarivati“, navodi se u izjavi.

  Zvaničnik EU uperio je prst i u srpske političare, koji često javno kritikuju novinare.

  „Novinari bi trebalo da budu u mogućnosti da rade svoj posao bez bilo kakve pretnje nasiljem, uznemiravanjem i zastrašivanjem kako bi građani imali pristup svim informacijama… Takođe, očekujemo od visokih zvaničnika da se uzdrže od verbalnih napada i pretnji novinarima“, rekao je zvaničnik EU za Euraktiv.

  Izvor: Nova.rs

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE