Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EUFORIJA za poslom u Sloveniji: „Radiće bilo šta, samo da ODU“

  Više hiljada nezaposlenih iz Niša, Bora, Smederevske Palanke, Kraljeva Vranja i drugih mesta južno od Beograda posetilo je sajam zapošljavanja u gradu na Nišavi, gde su firme iz Slovenije ponudile poslove.

  Dvadesetak slovenačkih kompanija ponudilo je posao za 4.500 ljudi, uglavnom u proizvodnji, transportu, građevinarstvu i ugostiteljstvu, što je izazvalo veliko interesovanje i već zaposlenih građana.

  U dugom redu se čekalo i pre otvaranja sajma u niškom „Čairu“ u 12 časova, iako će priliku da predaju radne biografije imati svi koji stignu do „Čaira“ večeras do 20 časova.

  Dalibor Aksić (26), iz Smederevske Palanke, rekao je za agenciju Beta da je završio inženjerski menadžment za poljoprivredu, ali da ne planira da se time bavi u Sloveniji.

  Tražim bilo kakav posao, samo što dalje odavde. Čuo sam da su uslovi rada u Sloveniji dobri, ali to ništa ne znači dok ne odem tamo i vidim“, rekao je Aksić.

  Svetlana Ilić (52), iz Niša, takođe je kazala da traži bilo kakav posao u Sloveniji i da će se na sajmu ostaviti CV svuda gde to može.

  Ovde nema perspektive, niti budućnosti. Imam dosta godina, ali mislim da mogu da nađem posao u Sloveniji. Dobar sam radnik, a tamo se dobri radnici cene. Ovde niko ne ceni dobrog radnika, svi gledaju samo da vas eksploatišu“, rekla je Ilić.

  Nišlija Nemanja Petrić (29) kazao je da i u Nišu može da nađe posao, ali da je plata daleko od prihvatljive.

  „Skoro mi je čovek nudio posao u proizvodnji plastičnih flaša. Nudio mi 27.000 dinara. Odmah sam rekao ‘Doviđenja!’ i otišao. Kad bih ovde našao posao za 40.000, ostao bih, ali pošto nema takve prilike, odlazim“, izjavio je Petrić.

  Sandi Meke iz Zavoda za zapošljavanje Srbije rekao je da slovenačke firme rado zapošljavanju državljane Srbije zbog sličnog jezika i kulture i zato što se brzo adaptiraju na novu sredinu.

  „Naš zavod je izdao prošle godine 10.000 radnih dozvola za državljane Srbije, što je jedna četvrtina ukupno izdatih dozvola“, naveo je Meke.

  Dodao je da je sajam zapošljavanja u Nišu, poput sajma u Beogradu, prilika za promociju sporazuma vlada Slovenije i Srbije o zapošljavanju državljana Srbije u Sloveniji koji je stupio na snagu 1. septembra.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE