Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  inflacija

  EU glavni trgovinski partner Srbije, razmena dostigla rekordnih 30,28 milijardi EUR

  Evropska unija (EU) je ubedljivo najveći trgovinski partner, potvrđuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

  Tokom 2021. godine, razmena je dostigla rekordnih 30,28 milijardi evra.

  Trgovina sa članicama Unije je u konstantnom porastu. Vrednost srpskog izvoza u EU skoro se učetvorostručila sa skoro 3,2 milijarde evra u 2009. na preko 11 milijardi evra u 2021. godini.

  Pojedine zemlje članice EU tradicionalno su na vrhu liste najvažnijih trgovinskih partnera Srbije u oblasti robe, posebno Nemačka, Italija, Mađarska i Rumunija kao važne izvozna destinacija za srpsku robu.

  Srbija je izvezla skoro 13% ukupnog izvoza samo u Nemačku i još 8,5% u Italiju 2021.

  Benefiti trgovine Srbije i EU

  Srbija je značajno profitirala od trgovinske i ekonomske integracije sa EU. EU je tradicionalno ključni trgovinski partner Srbije koji čini više od 60% ukupne robne razmene Srbije 2020. godine, sa sličnim procentima koji se nastavljaju godinama.

  Ukupna vrednost srpskog izvoza u EU je dostigla novi rekord u 2021. godini i iznosi gotovo 14 milijardi evra, što značajno prevazilazi predpandemijski rekord u 2019. godini, kada je iznos bio 11.4 milijarde.

  Izvoz Srbije u EU raste brže od uvoza iz EU. Pokrivenost uvoza izvozom sa srpske strane u odnosu na EU se poboljšala; sa 48% u 2009. na preko 85% u 2021. (85% uvoza iz EU pokriveno je srpskim izvozom u EU).

  Što se tiče trgovine poljoprivrednim proizvodima, Srbija ima višak u odnosu na EU. Ovaj suficit na srpskoj strani dostigao je vrhunac 2021. godine na više od 688 miliona evra.

  Tržište EU predstavlja najvažnije izvozno odredište srpskih poljoprivrednih proizvoda jer se više od polovine srpskog poljoprivrednog izvoza isporučuje u Evroosku uniju.

  U 2020. godini srpski poljoprivredni izvoz u EU činio je 55% ukupnog poljoprivrednog izvoza Srbije.

  Izvoz poljoprivrede Srbije u EU skoro se učetvorostručio u protekloj deceniji, sa 640 miliona evra u 2009. na preko 2,3 milijardi evra u 2021.

  U isto vreme, srpski uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Evropske unije u stalnom je porastu tokom prethodne decenije sa 440 miliona evra u 2009. na preko 1,6 milijarde evra u 2021.

  Investicione koristi za Srbiju

  Strane direktne investicije (SDI) koje dolaze iz EU činile su skoro 68% ukupnih SDI koje su dolazile u Srbiju tokom jedanaest godina, od 2010. do 2020.

  Kompanije iz EU su bili vodeći investitori u Srbiji tokom prethodne decenije. Ove kompanije su unele efikasnost, modernu tehnologiju i znanje u srpsku privredu, obezbedivši posao velikom broju ljudi.

  Ovo je zauzvrat značajno povećalo produktivnost i konkurentnost srpske privrede, povećavajući njen izvozni potencijal, povećavajući budžetske prihode i generišući privredni rast. Na kraju, otvaranje srpskog tržišta kompanijama iz Evropske unije dovelo je do različitih izbora i nižih cena za potrošače.

  Srpski proizvođači oslobođeni plaćanja carina na izvoz robe u EU od 2000. godine

  EU je od 2000. godine ukinula plaćanje carinskih dažbina na sve industrijske i poljoprivredne proizvode koji se izvoze iz Srbije u EU, primenom autonomnih trgovinskih mera (osim za mali broj poljoprivrednih proizvoda koji su zaštićeni preferencijalnim tarifnim kvotama). 

  Režim koji je EU jednostrano odobrila Srbiji 2000. godine predstavljao je najobimniji sistem trgovinskih povlastica koji je EU ikada odobrila nekoj zemlji ili grupi zemalja.  Ovo je značilo trenutno ukidanje svih carinskih dažbina i kvantitativnih ograničenja na uvoz svih industrijskih i poljoprivrednih proizvoda, osim malog broja poljoprivrednih proizvoda koji su ograničeni preferencijalnim tarifnim kvotama (konkretno šećer, junetina, vino i nekoliko vrsta ribe).

  Srbija je otpočela sa smanjivanjem uvoznih dažbina na robu iz EU devet godina kasnije, u januaru 2009. godine kada je samostalno inicirala primenu trgovinskog dela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, nazvanog Prelazni sporazum.

  Ovaj plan postepene trgovinske liberalizacije je trebalo da omogući srpskim proizvođačima postupnu pripremu za sve veću konkurenciju koja dolazi iz Evropske unije.

  Srbija i Evropska unija su od prvog januara 2014. godine zakoračile u šestu, odnosno završnu godinu plana trgovinske liberalizacije. Međutim, najosetljiviji proizvodi za srpske poljoprivrednike će ostati zaštićeni plaćanjem carinskih dažbina do ulaska Srbije u EU: to se odnosi na sve vrste mesa, jogurt, puter, određene vrste sira, med, neke vrste povrća i brašno, a carinske zaštite na ove proizvode variraju od 20 do 50% u odnosu na MFN carinske dažbine koje Srbija primenjuje u trgovini sa ostakom sveta.

  Šta je donelo stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju

  Stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u septembru 2013. godine dodatno je osigurana ekonomska korist predviđena Prelaznim sporazumom.

  Niz novih odredaba ovog Sporazuma su doprinele unapređenju poslovnog okruženja u Srbiji u oblastima kao što su slobodno kretanje kapitala, javne nabavke, standardizacija, pravo na uspostavljanje i pružanje usluga.

  Ove odredbe obezbeđuju jasniji i sigurniji okvir za investitore i kompanije, čime se u srpskoj privredi stvara novi zamah u privlačenju investicija i daljem unapređenju standarda koji obezbeđuju jednaka pravila igre za sve učesnike na tržištu.

  Primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju bi trebalo da podigne standarde poslovanja u Srbiji, postepeno pripremajući srpska preduzeća za nadmetanje sa kompanijama iz Evropske unije na jedinstvenom tržištu, ali i povećavajući njihovu konkurentnost na duže staze.

  Korist za građane Srbije se ostvaruje raznovrsnijom ponudom robe i padom cena. Konačno, postepeno otvaranje tržišta javnih tendera za kompanije iz Evropske unije bi trebalo da rezultira većom konkurencijom u postupcima javnih nabavki i tako donese veću vrednost za novac srpskih poreskih obveznika – bolji javni radovi, nabavke i usluge sa manje novca poreskih obveznika.

   

  Izvor: Delegacija EU u Srbiji

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE