EU dala "predah" Grcima

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU dala “predah” Grcima

  Evropska unija je ukinula proceduru kojom je primoravala Grčku da smanji ogroman deficit pošto je vlada u Atini stabilizovala budžet uz velike mere štetnje.

  Grčki deficit je sada ispod tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je plafon za članice EU, saopštila je Evropska komisija.

  Grčki dug je i dalje ogroman, prošle godine je bio na 179 odsto BDP, ali se očekuje njegovo postepeno smanjenje, dodaje se u saopštenju.

  Atina će i dalje biti pod nazorom EU, a grčke vlasti su se obavezale da će održavati primarni suficit, što ne obuhvata kamate na dug, od 3,5 odsto BDP do 2022. godine.

  Evropski komesar za ekonomiju i finansije Pjer Moskovisi rekao je da je odluka o ukidanju procedure za smanjenje preteranog deficita “priznanje za ogroman napor i žrtvovanje grčkog naroda da uspostavi stabilnost u javnim finansijama zemlje”.

  Grčka je 2009. imala deficit do 15,1 odsto, ali je prošle godine imala suficit od 0,7 odsto, dok se ove godine predviđan mali deficit, navela je Evropska komisija.

  Grčka prolazi kroz veliku ekonomsku krizu uz podršku paketa pomoći kreditora – Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske centralne banke i EU.

  Izvor: Beta

  Foto: A.M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE