Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ERDOGAN U SRBIJI: Dugoročan cilj – trgovinska razmena 5 mlrd. EUR

  Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji. Nakon sastanka sa predsednikom Srbije, održana je sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske, a razmenjeni su i potpisani sporazumi između dve države.

  Vučić je izrazio nadu da će ova, druga poseta Erdogana Srbiji biti još plodotvornija od prethodne, dok je Erdogan je izrazio uverenje da trgovinska razmena može da premaši 1,5 milijardi evra.

  Vučić i Erdogan vodili su sednicu Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske, a učestvovali su i na srpsko-turskom poslovnom forumu, na kome je prisutno 200 turskih privrednika.

  Trgovinska razmena dve zemlje prošle godine je premašila milijardu evra, u poslednjih devet godina porasla je za 200 odsto. Procenjuje se da su turske investicije u Srbiji dostigle 200 miliona evra, a očekuje se otvaranje još pet kompanija.

  Poziv turskim investitorima

  Predsednik Turske poručio je turskim privrednicima da u Srbiji imaju velike mogućnosti za investicije i istakao da dve zemlje imaju snažnu volju da unaprede svoje odnose i prošire saradnju na više oblasti.

  „Srbija ima velike mogućnosti za naše investitore, jer se nalazi u centru Balkana, ima dobro poslovno okruženje, kvalitetnu radnu snagu i podsticaje“, rekao je Erdogan, obraćajući se na Poslovnom forumu Srbija-Turska, na kojem je učestvovalo više od 200 privrednika iz Turske.

  Predsednik Turske je rekao da je trgovinska razmena od 2010. godine, kada je potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini, porasla za 200 odsto.

  U 2018. godini, koja je bila rekordna, trgovinska razmena je dostigla nivo od 1,2 milijarde dolara, a u prvih osam meseci 2019. godine 890 miliona dolara.

  „Ove godine smatram da ćemo prevazići rekord iz prošle godine. Ciljamo da ovu cifru dovedemo na dve milijarde dolara, kratkoročno, a onda na pet milijardi dolara dugoročno“, rekao je Erdogan.

  Sporazumi i memorandumi

  U prisustvu dvojice predsednika, Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, razmenjeno je više bilateralnih sporazuma i memoranduma iz različitih oblasti, bezbednosti, policije, nauke, vojne saradnje, privrede…

  Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razmenili su Sporazum iz oblasti bezbednosti, a Čavušoglu je razmenio i sporazum o razumevanju u saradnji u oblasti socijalne i porodične zaštite između Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije i Ministarstva za porodicu, rad i socijalne usluge Turske s resornim srpskim ministrom Zoranom Đorđevićem.

  Sporazum o saradnji između Vlade Srbije i Vlade Turske u oblasti industrije i tehnologije razmenili su ministar provrede Goran Knežević i ministar trezora i finansija Berat Albajrak.

  Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar nacionalne odbrane Hulusi Alkar razmenili su sporazum o razumevanju o zajedničkim policijskim patrolama, a okvirni vojni sporazum između Srbije i Turske razmenili su ministar Alkar i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

  Memorandum o razumevanju o rekonstrukciji mosta “Kasapčić” razmenili su ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i zamenik ministra kulture i turizma Turske Serdar Džam.

  Protokol o saradnji u oblasti nauke i tehnologije između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Saveta za visoko obrazovanje Turske razmenili resorni srpski ministar Mladen Šarčević i predsednik Saveta Hasan Mandal.

  Memorandum o razumevanju između Razvojne agencije Srbije i Razvojne agencije za mala i srednja preduzeća Turske razmenili su direktor RAS Radoš Gazdić i predsednik turske razvojne agencije Dževahir Uskur.

  Predsednik Upravnog odbora RATEL Dragan Kovačević i predsednik Uprave za informacione i komunikacione tehnologije Turske Omer Abdulah Karaoglu razmenili su Memorandum o razumevanju RATEL-a Srbije i Uprave za informacione i komunikacione tehnologije Turske u oblasti elektronske komunikacije i poštanskih usluga.

  Drugog dana Erdoganove posete, predsednici će prisustvovati svečanom početku radova na izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo.

  Izvor: Agencije

  Foto: Predsedništvo Srbije

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE