Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EP usvojio preporuku o proširenju: Srbija će morati da uvede sankcije Rusiji

  Evropski parlament usvojio je preporuku strategije proširenja u kojoj se Evropska unija poziva da prevaziđe status kvo u tom procesu i da mu da novi zamah, a članice EU se pozivaju da ispune obećanja data zemljama Zapadnog Balkana.

  Preporuka je usvojena sa 502 glasa za, 75 protiv i 61 uzdržanim glasom.

  U preporuci se navodi da pregovori sa Srbijom treba da napreduju samo ako se pridruži sankcijama protiv Rusije i pokaže značajan napredak u reformama vezanim za evropske integracije.

  Poslanici zahtevaju da u prvom planu procesa proširenja budu demokratske reforme i vladavina prava, uporedo sa unapređenim monitoringom, evaluacijom i uslovljenošću.

  Vučić otklonio sumnje: Sankcije Rusiji samo pod Damoklovim mačem

  Ističe se i da prioritet treba da bude usklađivanje zemalja kandidata za zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

  Od EU se traži i da spreči uplitanje stranih aktera u političke, izborne i druge demokratske procese u tim zemljama.

  A šta može da učini EU?

  Poslanici u predlogu pozivaju zemlje članice da ispune obaveze koje je EU preuzela prema zemljama Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva i da obezbede da zemljama kandidatima ne bude ponuđeno ništa što bi bilo alternativa punom članstvu u EU.

  U svetlu sve veće ruske pretnje evropskom miru i stabilnosti, intenzivirana politika proširenja ostaje najjače geopolitičko oruđe EU, navodi se u preporuci, koju je podneo izvestilac parlamenta za novu politiku proširenja, hrvatski evroposlanik Tonino Picula.

  Da bi bila verodostojniji akter u svetskim razmerama, Evropska unija mora da reformiše svoju proceduru odlučivanja o ulasku novih članica, da ukine sada neophodni konsenzus i zameni ga kvalifikovanom većinom, naveli su poslanici.

  Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji je ocenio da je EU uvođenjem nove metodologije i klastera, zbirnih srodnih poglavlja, napravila napredak, ali je podvukao i da je za pospešenje proširenja, kao geopolitičkog prioriteta nužno da postoji politička volja kako članica EU, tako i zemalja na putu ka Uniji.

  Izvor: Beta

  Foto: EbS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE