Energetska zajednica nezadovoljna reformama u srpskom gasnom sektoru

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Energetska zajednica nezadovoljna reformama u srpskom gasnom sektoru

  Energetska zajednica u svom godišnjem izveštaju upozorava na sporost reformi koje se u Sbiji sprovode u  gasnom sektoru.

  U sektoru gasa iz godine u godinu sve vidljivije da nema nikakvog napretka u reformisanju tržišta tog energenta i promene nacionalnih zakona, upozorava EZ.

  U prilog tome govori i sertifikacija Jugorosgas transporta od strane AERS uprkos evidentnoj neuskladjenosti sa odredbama Trećeg energetskog paketa.

  “Sektor gasa u Srbiji opterećen je netransparentnim i nasledjenim ugovorima suprotnim vladavini prava. Veliki udeo Srbijagasa na velikoprodajnom i maloprodajnom tržištu razlog je što ta kompanija opstruiše ; razdvajanje i pravljenje prostora za nove igrače”, ističe se u izveštaju EZ.

  Srbija je, prema ocenama EZ, napredovala u sprovođenju mera iz oblasti obnovljive energije.

  Na tom planu Srbija, pored ostalog, treba još da uobliči administrativne procedure, izdavanje dozvola i povezivanje na mrežu, kao i komercijalne ugovore, kako bi obezbedila povoljno okruženje za investitore.

  U oblasti energetske efikasnosti Srbiji, ocenjuju u EZ, prioritet treba da budu uvodjenje direktive o energetskoj efikasnosti u zakonodavstvo kroz izmene zakona o efikasnoj upotrebi energije ili kroz novi zakon o energetskoj efikasnosti.

  Takodje Srbija na planu borbe protiv klimatskih promena treba da ubrza usvajanje zakona i završi Nacionalnu strategiju za borbu protiv promena klime.

  Generalni zaključak godišnjeg izveštaja je da Srbija beleži  uglavnom dobar rezultat u uvodjenju pravnih tekovina Energetske zajednice (EZ) u svoje zakone ali je napredak sa sprovodjenjem skroman,

  Energetska zajednica je međunarodna organizacija osnovana 2005. u Atini sa ciljem proširenja unutrašnjeg tržišta energije EU na Jugoistočnu Evropu i crnomorski region.

  Članice EZ su EU i devet ugovornih strana – Albanija, BiH, Srbija, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Ukrajina, Moldavija i Gruzija a status posmatrača imaju Jermenija, Norveška i Turska.

   

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE