Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Energetska „revolucija“: Evo zašto je Gugl izbušio rupu u zemlji duboku 2,5 km

  Internet gigant Gugl objavio je uspešno pokretanje geotermalnog projekta koji energijom bez emisije ugljenika napaja dva centra za bazu podataka te kompanije na području Nevade.

  Kažu da poboljšani geotermalni sistem (EGS) isporučuje 24-časovno snabdevanje energije. To je korak prema Guglovom cilju da svoje baze podataka i kancelarije do 2030. u potpunosti napaja energijom bez ugljenika.

  Godine 2021. Gugl se udružio s pokretačem čiste energije Fervo Energy kako bi radili na projektu EGS. Za razliku od drugih izvora energije bez ugljenika, kao što su sunce i vetar, geotermalni projekti mogu raditi u bilo koje vreme (solarni, na primer, mogu generisati energiju samo danju).

  Fervo Energy postigao je novi rekord u geotermalnim rešenjima ranije ove godine, kada je njihov sistem postigao rekordan protok te izlaznu snagu za EGS. Bio je sposoban da proizvede 3,5 megavata električne energije, što je dovoljno za napajanje oko 2.600 domova.

  Ovo je, piše Engadget, prvi put da je energetska kompanija dokazala da je EGS sposoban da radi na komercijalnoj osnovi.

  Google Chrome ažuriranje

  Naučnici su pokušavali učiniti EGS efikasnijim još od 70-ih godina prošlog veka. Prirodni geotermalni sistem za proizvodnju energije zahteva mešavinu topline, propusnosti stena i tečnosti.

  U područjima u kojima ima dovoljno toplote, ali nema dovoljno provodljivosti, EGS je stvara bušenjem duboko u zemlju i ubrizgavanjem tečnosti da stvori pukotine u steni.

  Na svojoj lokaciji u Nevadi, Fervo je izbušio rupu od 2.438 metara u zemlji, a zatim je vodoravno proširena bušotina kako bi se dostigao veći deo vrućeg rezervoara. Izbušena je potom druga horizontalna bušotina da bi se presekle pukotine u steni.

  Kompanija pumpa hladnu vodu iz prve bušotine kroz pukotine u drugu bušotinu, a voda apsorbuje toplotu okolnog kamenja, što se koristi za stvaranje pare i proizvodi CFE (električnu energiju bez zagađenja ugljenikom).

  Nepresušni potencijal geotermalne energije

  Ministarstvo energetike navodi da EGS predstavlja nizak rizik od zagađenja vode. Rezervoari EGS su obično mnogo dublje u tlu nego rezervoari nafte i gasa i nisu blizu podzemnih voda ili zaliha pijaće vode blizu površine. Geotermalne elektrane takođe ne ispuštaju vodu na površinu, prenosi tportal.

  Izveštaj DOE iz 2019. je pokazao da bi napretkom u tehnologiji EGS do 2050. mogao generisati do 120 gigavata čiste energije. Ovo bi, navodi izvor, bilo dovoljno da pokrije više od 16 odsto očekivanih američkih potreba za električnom energijom.

  Struja, EPS

  Gugl kaže da radi na ubrzanju usvajanja EGS kao rešenja za čistu energiju. S tim u vezi nedavno su se udružili s projektom InnerSpace, neprofitnom organizacijom koja je usmerena na uklanjanje prepreka koje ograničavaju globalni razvoj geotermalne energije.

  Fervo, u međuvremenu, gradi EGS lokaciju u državi Juta, za koju se očekuje da će isporučivati 400 megavata celodnevne električne „čiste“ energije – dovoljno za napajanje čak 300.000 domova. Kažu da će to mesto početi da isporučuje struju u mrežu 2026. godine i dostići punu proizvodnju dve godine kasnije.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE