Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Emanuel Makron

  Bankar sa završenim elitnim školama: Ko je Emanuel Makron reizabrani predsednik Francuske?

  Dosadašnji predsednik Francuske, centrista Emanuel Makron (Emmanuel Macron) koji se kandidovao za drugi petogodišnji predsednički mandat ponovo je u nedelju uveče izabran za šefa države posle drugog kruga u kojem je kao i pre pet godina pobedio kandidatkinju ekstremne desnice Marin Le Pen (Marine).

  Prema prvim rezultatima izlaznih anketa, koji su pouzdani pokazatelji zvaničnih rezultata, Makron je osvojio između 57,6 i 58,2 odsto, preneli su tamošnji mediji.

  Makron je pre pet godina postao najmlađi predsednik francuske Pete republike sa 39 godina i prvi predsednik koji ne pripada nijednoj tradicionalnoj stranci u zemlji, levici ili desnici.

  Marine Le Pen (Beta; AP)

  Bankar po profesiji, Makron je u politiku ušao 2012. godine kao savetnik tadašnjeg socijalističkog predsednika Fransoa Olanda (Francois Hollande). Dve godine kasnije, Makron postaje ministar ekonomije.

  Kao ministar, Makron se zalagao za reforme u interesu biznisa i podvukao posvećenost tom obliku reformi čak i u slučaju protivljenja poslanika u nacionalnom parlamentu.

  Makron je u avgustu 2016. dao ostavku na mesto ministra ekonomije i najavio osnivanje centrističkog Pokreta (En Marche) koji nosi njegove inicijale EM. Njenov pokret zastupa stavove kao što su socijalni liberalizam, proevropski pristup i progresivizam. Kasnije je stranka preimenovana u Republika u pokretu.

  Emanuel Makron (Beta; AP)

  Centrista, rođen 21. decembra 1977. godine u Amjenu, gradu na severu Francuske, završio je elitne škole u zemlji, studije javne administracije na Institutu političkih nauka u Parizu (Sciences Po) i diplomirao na prestižnoj Školi administracije (Ecole nationale d’administration – ENA).

  Pre ulaska u politiku, Makron je radio kao investicioni bankar u banci Rotšild, a od 2006. do 2009. bio je član Socijalističke partije. On je 2015. godine rekao da napušta stranku i da će se ubuduće izjašnjavati kao nezavisni političar.

  Emanuel Makron 24 godine mlađi od prve dame

  Makron i njegova supruga Brižit (Brigitte) za mnoge predstavljaju atipičan par, pošto je u pitanju dugogodišnja ljubavna priča učenika i njegove profesorke drame, koja je 24 godine starija od njega. U braku su od 2007. godine.

  French President and centrist candidate Emmanuel Macron and French first lady Brigitte Macron (AP Photo/Thibault Camus)

  Njegov prvi petogodišnji mandat obeležen je usponima i padovima, a među padovima je građanski pokret Žuti prsluci, nastao zbog nezadovoljstva socijalnom i fiskalnom politikom 2018. i 2019. godine.

  Ipak, Makron je završio mandat popularniji od svojih prethodnika socijaliste Olanda i desničara Nikole Sarkozija (Nicolas Sarkozy). Makron se na međunarodnom planu zalaže za jačanje Evropske unije.

  On je tokom prvog mandata preduzeo niz akcija sa ciljem da se „zacele rane“ u francuskom društvu od završetka rata za nezavisnost Alžira. Jedan od tih gestova je izvinjenje harkijima, alžirskim borcima koji su bili u sastavu francuskih oružanih snaga za vreme Alžirskog rata (1954-1962), a kasnije su zaboravljeni u Francuskoj.

  Emanuel Makron (Beta; AP)

  Predsednik je od početka rata u Ukrajini krajem februara najviše komunicirao sa predsednicima Rusije i Ukrajine Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim. Izbori su održani u svetlu tog rata, ali i francuskog predsedavanja Savetom EU.

  Makron bi ponovo trebalo zvanično da preuzme dužnost do 13. maja kada mu ističe prvi mandat.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta; AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE