Elektronskoj industriji FALE RADNICI, moraju da POVEĆAJU PLATE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Elektronskoj industriji FALE RADNICI, moraju da POVEĆAJU PLATE

  Gotovo četiri od pet proizvođača elektronike sve teže pronalazi kvalifikovane radnike, pokazali su rezultati istraživanja udruženja IPC, nadovezujući se na probleme s nestašicom čipova i kašnjenjem isporuka.

  Oko 80 odsto ispitanika navelo je u najnovijem istraživanju da imaju problema s pronalaženjem radnika, a više od dve trećine naglašava i da rastu troškovi rada, objavio je IPC.

  Udruženje zastupa ugovorne proizvođače poput Foxconna, ali i divove poput Intela, te proizvođače pločica i druge igrače u elektronskoj industriji.

  Nedostatak radne snage najviše je izražen u Severnoj Americi i Evropi i kompanije će verovatno morati da podižu plate kako bi privukle radnike, navodi glavni ekonomista IPC i rukovodilac studije Shawn DuBravac.

  Njih 44 odsto već se odlučilo na taj potez.

  Više od trećine kompanija navodi da omogućava fleksibilnije radne sate ili dodatno osposobljavanje i obrazovanje.

  “To postaje važna stvar u proizvodnim sektorima. Neće biti dovoljne samo veće plate, trebalo bi reći i ‘obučićemo vas, a ako imate drugih aspiracija u obrazovanju, radićemo na tome da vam pomognemo'”, dodao je DuBravac.

  Problemi s radnom snagom vremenski su se poklopili s globalnom nestašicom čipova koja, po proceni ispitanika IPC, neće biti ublažena pre druge polovine 2022. godine.

  Čak 90 odsto kompanija navodi da rastu i ukupni troškovi materijala, koji pored čipova uključuju i druge stavke.

  Rezultat su sve duža kašnjenja isporuka i smanjenje profitnih marži, utvrdio je IPC.

  Nekih 88 odsto kompanija navodi da je vreme od primanja narudžbe do izvršenja sve duže i da se u nekim slučajevima protegne i na dva meseca.

  Manje od četvrtine ispitanih firmi izjavilo je da im dobit raste, a gotovo trećina očekuje pad profitnih marži, pokazala je studija.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE