Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ekspoze mandatarke Ane Brnabić: „Povećanje plata, zaustavljanje odliva mozgova, ukidanje birokratije“

  Kandidatkinja za predsednika Vlade Srbije Ana Brnabić počela je danas pred poslanicima u Skupštini Srbije da izlaže ekspoze u kome su sadržani program i ciljevi nove vlade.

  Mandatarka je navela da će vlada izmeniti Zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim će biti sprečena prodaja zemlje strancima.

  Brnabić je istakla da je jedan od ciljeva vlade koju će predvoditi da se javni dug spusti na 60 odsto bruto društvenog proizvoda do kraja mandata vlade kao i da deficit do 2019. godine bude ispod jedan odsto. Planirano je povećanje plata u javnom sektoru, rekla je mandatarka, ali „trošićemo samo onoliko koliko imamo“.

  Kako je navela, Srbija bi trebalo da bude pobedničko društvo koje ide u korak sa digitalnom revolucijom i koje ima šansu da uhvati korak sa razvijenim svetom.

  Sada je trenutak da idemo dalje i državu i naše društvo prevedemo u 21. vek koji obeležava digitalizacija. Naše celokupno društvo biće potpuno redefinisano digitalizacijom i Srbija mora da bude spremana na to, jer ako to ne uradimo nećemo više imati drugih šansi„, kaže Brnabić.

  Kako je rekla, digitalizacija predstavlja priliku za zaustavljanje odliva mozgova.

  To govorim iz iskustva naših IT i kreativnih kompanija. Digitalizacija stvara novu vrednost u celoj privredi, a uprkos uvrženom mišljenju u Srbiji su i građani i privreda naviknuti da koriste prednosti interneta i po nivou tehnološke spremnosti ne zaostajemo„, rekla je Ana Brnabić.

  Mandatarka je istakla da je birokratija prepoznata kao jedan od ključnih problema sprskog društva, koja koristi ogromne resurse i koči razvoj domaćih kompanija.

  „Radićemo na promeni postojeće paradigme u svakom segmentu društva. Sada imamo šansu da uhvatimo priključak za ostalim zemljama. Ova revolucija je neminovna i nezaustavljiva, a ja sa velikom sigurnošću očekujem da će digitalizacija povećati standard, efikasnost i kreirati novu vrednost u gotovo svim segmentima„, rekla je ona.

  Ana Brnabić je podvukla da je „digitalizacija najvažniji katalizator društva“ i da ono što sada uradimo na polju digitalizacije jeste ono što će odrediti mesto Srbije na svetskoj mapi u decenijama ispred nas.

  Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je da je jednom od kandidata za ministra pozlilo i da su se desile nepredvidive okolnosti.

  Sa galerije sednicu posmatraju predstavnici diplomatskog kora medju kojima su i ambasadori SAD Majkl Skot i Nemačke Aksel Ditman.

  Novi su potpredsednik Socijalističke partije Srbije Branko Ružić, koji je predložen za ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, beogradski sekretar za ekologiju i član SPS-a Goran Trivan je predložen za ministra zaštite životne sredine, a predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović predložen je za ministra bez portfelja zaduženog za inovacije.

   

  Izvor: BIZLife/Agencije/B92

  Foto: Beta Milan Obradović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE