Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ekonomski novinari: Srbija IZGUBILA 750 milijardi evra

  Ekonomski novinari Miša Brkić i Mijat Lakićević izjavili su da Srbiji fali 25 odsto BDP da bi stigli 1989. godinu kada je pao Brelinski zid, te da je naša zemlja od tada do 2016. godine izgubila nenadoknadivih 750 milijardi evra.

  Brkić je, na tribini „Srpska ekonomija – istine i laži“, u organizaciji Građanskog demokratskog foruma i Foruma pisaca, rekao da u Srbiji nikada nije bilo građanske i tržišne slobode i ocenio da je to ključ i za današnju ekonomsku krizu.

  On je naveo da na ta dva temelja počivaju moderne demokratske države i tržišne privrede.

  „Dok su se bivše komunističke zemlje devedesetih godina otvarale i radile tranziciju, menjale se iz rigidnog komunizma u kapitalističko društvo, Milošević je devedesetih godina stvarao spregu kriminala i politike. I danas imamo kontinuitet, ništa se ne menja“, istakao je Brkić.

  Prema njegovim rečima, sve bivše komunističke zemlje su završile tranziciju samo mi u Srbiji „još žalimo za komunizmom, za boljim društvom“.

  Brkić je istakao da je, prema mapi svetskih finansijskih organizacija, objavljenoj ovih dana, o kretanju privrednog rasta u bivšim komunističkim zemaljama, državama bivše Jugoslavije i Turskoj, od kada je pao Berlinski zid Turska imala 258 odsto rasta, Slovenija, Slovačka, Češka i druge zemlje od 25 do 250 odsto rasta, samo Srbija ima pad od 11 odsto.

  Novinar Mijat Lakićević izjavio je da je Srbija u periodu od 1990. do 2016. godine izgubila 750 milijardi evra i ocenio da su to ogromni gubici koji su nenadoknadivi.

  On je rekao da je 1990. godine Srbija imala BDP po stanovniku 3.800 evra, Češka 2.600, Mađarska 2.500, Slovačka 2.300, a Poljska 1.200. Lakićević je naveo da je 2015. godine Srbija imala BDP 4.700 evra po stanovniku, Slovačka 14.500, Poljska 11.200, a Češka 15.800. Prema njegovim rečima, za dve i po decenije Srbija je ne samo izgubila prednost, nego je i zaostala za tim zemljama.

  Izvor: Danas, FoNet

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Bozo

   "Besposlen pop i jarice krsti" kaze narodna poslovica. Tako Misa i Mijat veliki ekonomski strucnajci nemaju druga posla nego racunaju neke nazovi gubitke. Sto ne rekose od koga da trazimo 750 milijardi evra ?

   • jasna

    Možda i jeste tako, ali mi to nećemo da priznamo. A pošto nikuda ne putujemo po Evropi, nemamo pojma kako drugi narodi žive. Mnogi nisu ni do Madjarske otišli, a setimo se kako je nama bilo 80-ih, a kako su oni živeli. Evo, sada smo tek završili jedini autoput kroz Srbiju, mnogi su to uradili pre 20 godina. O lokalnim putevima da ne pričamo, rupe i zakrpe, železnica propala, vrtića nedovoljno, bolnica malo, mnoge škole čak i bez sanitarnog čvora u 21.veku....eto gde odoše milijarde, a mi isti.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE