Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ekonomski novinari o budžetu: OGROMNE pare, a NE ZNAMO kako se troše

  Iz budžeta predviđenog za 2022. godinu veliki deo odlazi na odbranu, dok se za ogroman novac ne zna kako se troši, upozoravaju ekonomski novinari Milan Ćulibrk i Mijat Lakićević.

  Urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk konstatuje da veliki deo iz budžeta Srbije odlazi na potrebe vojske, i ističe da razlog tome „nikada nećemo saznati“.

  „U tom budžetu vojnom nikada ne vidimo na šta ide novac. Dodatni problem je što je sledeće godine država planirala da investira četiri milijarde evra. Od toga 500 miliona evra će biti troškovi za Vosjku Srbije.“

  I sada mi postavljamo pitanje gde će taj novac da završi. Dodatni je problem što se iz budžetskih rezervi ogroman deo kasnije odlukama Vlade, bez Skupštine Srbije, bez zakonodavnog tela, prebacuje u vojni budžet i troši se na opremu, naoružanje, a niko u ovoj zemlji, čak ni Odbor za bezbednost ne razmatra ta pitanja.“

  To bi moralo da bude mnogo transparentnije, jer se plašim da ispod toga, ne znamo na koje tačno namene taj novac odlazi, naglasio je Ćulibrk za N1.

  Takođe, naveo je problem i netransparentnosti u dodeli subvencija i kaže da se ne zna ko odlučuje o njima. „Sve zavisi od diskrecionih odluka vlade“, kazao je urednik nedeljnika NIN.

  Novinar Mijat Lakićević se nadovezuje da je ogroman problem u tome što ne znamo kako se troši novac iz budžeta, i podseća da su „ogromne pare u pitanju“.

  „Pogotovo kada se radi o infrastrukturnim radovima…Taj novac se troši, da bi se posle vraćao u partije na vlasti. Ti infrastrukturni poslovi su vid korupcije, a na taj način se korumpira privreda i korumpira se čitavo društvo. To je mehanizam na osnovu koga ova vlast zadržava svoju vlast već nekoliko godina“, rekao je lakićević za N1.

  Država kao Superhik: uzima od siromašnih i daje bogatima

  Za dodeljivanje novca penzionerima pred izbore Ćulibrk navodi da je to „dobar način za podmazivanje glasačke mašine“. „S druge strane, postavlja se pitanje, dokle će naša vlast diskreciono da odlučuje o tome kada će da daje i kome će da daje“, zapitao je on.

  „Ova država je kao Superhik, ona uzima od siromašnih i daje bogatima. Nedavno su objavljena istraživanja Unicefa o siromaštvu. Siromašni su prošli gore i pomoć koju su dobili je manja od one koju su dobili bogati. To je katastrofalna politika države. Ako hoćete da nekome date pare, vi date siromašnima, a ne svima. Jer će onda najsiromašniji ostati uskraćeni. Siromošni su prošli katastrofalno“, naveo je Lakićević.

  Govoreći o inflaciji, Ćulibrk je ocenio da se ona sigurno neće zaustaviti u sledećoj godini, kao što se nije zaustavila ni u ostalim zemljama. Slično tome je komentarisao i poskupljenje struje, odnosno da će ga biti nakon što prođu izbori.

  „Ne može Srbija biti izolovano ostrvo. Ako je ceo svet ima problem sa poskupljenjem soje, žitarica, kukuruza, bakra, čelika, energije, gasa, struje, ne može Srbija da preuzima sve te troškove na sebe. Može jedno vreme, i to je vreme do 3. aprila, posle će morati da se stvari postave na normalu“, zaključio je Ćulibrk.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE