Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nekretnina, kupac, stanovi, stan

  ECB upozorila na mogućnost haotičnog PADA CENA nekretnina

  Drastičan pad cena nekretnina je jedan od nekoliko rizika istaknutih u analizi finansijske stabilnosti Evropske centralne banke (ECB), uz više troškove zaduživanja i sporiji privredni rast, koji šteti kompanijama i domaćinstvima.

  Cene stambenog prostora u evrozoni mogle bi “haotično” da padnu budući da stanovi zbog visokih kamatnih stopa postaju nedostupni građanima, a neprivlačni ulagačima, upozorila je danas Evropska centralna banka.

  Od jula prošle godine ECB pokušava da zauzda inflaciju podizanjem kamatnih stopa, a čini se da će istrajati u strogoj monetarnoj politici i u idućim mesecima, primećuje Reuters.

  Najoštrije podizanje kamatnih stopa unazad nekoliko desetina godina sada počinje da se oseća i na tržištu nekretnina, koje je doživelo procvat tokom perioda dostupnih i povoljnih kredita.

  Nekretnine

  Nekretnine, stanovi, stan (Freepik)

  “Gledajući u budućnost, pad cena (nekretnina) mogao bi postati haotičan jer rastuće kamatne stope na nove hipotekarne zajmove sve više ugrožavaju njihovu dostupnost i povećavaju teret kamata po postojećim hipotekarnim kreditima”, upozorila je ECB.

  To posebno važi za zemlje u kojima prevladavaju hipotekarni zajmovi s promenjivom kamatnom stopom, istakla je banka, ne precizirajući o kojim je zemljama reč.

  ECB-ovi podaci pokazuju da je udeo hipotekarnih kredita s promenjivom stopom najveći u Portugalu, Španiji i u baltičkim zemljama.

  Banka je takođe upozorila da bi regioni u kojima su institucionalni ulagači zauzeli velike pozicije na tržištu stambenih nekretnina mogle pretrpeti veći udarac ako se kapital povuče.

  To uključuje Berlin, delove zapadne Nemačke i skupinu prestonica, poput Pariza, Madrida, Lisabona i Dablina.

  S druge strane, ECB konstatuje da domaćinstvima na ruku ide snažno tržište rada, što znači da će verovatno manje građana imati problema s povratom hipotekarnih kredita zbog gubitka posla, pokazuje analiza.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Freepik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE