Džoker ruši rekorde i bez Kine, a ni Oskar nije daleko

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Džoker ruši rekorde i bez Kine, a ni Oskar nije daleko

  “Džoker” je postao najprofitabilniji film svih vremena zasnovan na stripu, a do sada je globalno zaradio više od 950 miliona dolara.

  Govori o tome na je koji način Artur Flek, kojeg glumi Hoakin Feniks postao “Džoker”, Betmenov protivnik i jedan od najpoznatijih negativaca iz stripova. Filmski poznavaoci spominju i moguću nominaciju za Oskara sledeće godine, piše BBC.

  Film je dosad zaradio 15 puta više od svote novca uložene u njegovo snimanje, piše Forbs. Reditelj Tod Filips režirao ga je s budžetom od 62,5 miliona, što je samo delić novca uloženog u brojne druge filmske adaptacije stripova.

  “Avengers: Endgame” (Osvetnici: Kraj igre), film koji je dosad globalno zabeležio najveću zaradu, inkasirao je oko 2,8 milijardi dolara, ali s budžetom od 356 miliona dolara.

  “Mislim da film sam po sebi predstavlja intelektualni film zasnovan na stripu i ljudi to jednostavno kupuju”, rekla je filmska novinarka Helen O’Hara za Radio 1 Newsbeat.

  “Ljubitelji stripa ga gledaju jer je utemeljen na stripu, ali plasira se dobro i među onima koji ne vole takve adaptacije.”

  Uspeh “Džokera” znači da je profitabilniji od filma “Venom” Tima Hardija, koji je zaradio 854 miliona dolara, s početnim budžetom od 90 miliona, kao i filma “Deadpool” Rajana Rejnolda, koji je zaradio 783 miliona, a u njega je uloženo 58 miliona.

  Kotira se bolje i od starijih filmova, poput “Betmena”, “Nindža kornjača” i “Maske”, najprofitabilnijih filmskih adaptacija stripova.

  Ovakav uspeh “Džoker” je postigao premda nije prikazan u Kini, zemlji s najbrojnijom populacijom i u završnici će zarada možda biti i veća.

  Kineski filmski cenzori vrlo su strogi pa zabranjuju prikazivanje filmova s previše scena seksa i nasilja. O’Hara veruje da bi uspeh filma u Kini u zaradi mogao da doda još pola milijarde dolara.

  Ne treba zaboraviti ni to da je “Džoker” dobio niz loših kritika zbog prikazivanja problema koji se odnose na mentalno zdravlje, kao i scena nasilja.

  Uprkos tome film su na internet stranici Rottentomatoes.com jako dobro ocenili i kritičari i gledaoci, a postoje naznake da bi u dogledno vreme mogao dobiti nastavak.

   

  Izvor: Cdm

  Foto: Beta/AP/Niko Tavernise

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE