Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  šapić

  Dve tužbe Šapića protiv BIRN, traži dva puta po 6 miliona dinara odštete

  Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić podneo je dve tužbe protiv Balkanske istraživačke mreže (BIRN) Srbija, u kojima traži da mu se na ime naknade nematerijalne štete isplati 12 miliona dinara.

  BIRN smatra da se radi o SLAPP tužbi čiji je cilj da zaplaši i obeshrabri novinare u nameri da pišu o pojedinim ljudima ili temama od javnog interesa.

  Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda, podneo je protiv BIRN tužbe za dva teksta – o vili u Trstu i ozakonjenju objekta na Bežanijskoj kosi – i traži da mu se na ime naknade nematerijalne štete isplati dva puta po šest miliona dinara.

  Gradonačelnik je tužio BIRN Srbiju, glavnog i odgovornog urednika Milorada Ivanovića i novinare Jelenu Veljković, Aleksandra Đorđevića i Radmila Markovića zbog informacija iznetih u tekstovima o njegovoj vili u Trstu i ozakonjenju gradnje na Bežanijskoj kosi.

  „Tuženi su iznošenjem neistina prouzrokovali neizmernu štetu tužiocu u smislu pretrpljenih duševnih bolova zbog povrede časti, ugleda i ljudskog dostojanstva čime su ukupne moralne vrednosti tužioca dovedene u pitanje, koje on uživa u određenoj društvenoj sredini“, navodi se u tužbama koje je Šapić podneo protiv BIRN.

  Milorad Ivanović, glavni i odgovorni urednik BIRN Srbija kaže da je cilj tužbi da zaplaši i obeshrabri novinare u nameri da izveštavaju o pojedinim ljudima ili temama od značaja za društvo.

  On je dodao da sudska praksa pokazuje da u sličnim slučajevima, sudije ne presuđuju tako visoke iznose poput ovih koje Šapić traži od BIRN, te da je cilj tog zahteva da se BIRN Srbija, urednici i novinari izlože višim taksama i troškovima u pokušaju da se iscrpe.

  „BIRN će nastaviti da istražuje teme od javnog interesa, nadzire i kontroliše rad institucija, političara i javnih funkcionera i objavljuje priče koje javnost ima pravo da zna i na osnovu kojih može da donosi odluke“, rekao je Ivanović.

  Izvor: Danas

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE