Dugovi sve veći, još jedna avio-kompanija pred bankrotom

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dugovi sve veći, još jedna avio-kompanija pred bankrotom

  Czech Airlines (CSA), nacionalni prievoznik Češke Republike, suočava se sa velikim finansijskim problemima, a kreditori te aviokompanije imaju rok do maja da odluče hoće li finansirati povraćaj akumuliranog dugovanja ili će sud doneti odluku o rasprodaji imovine.

  Kako prenose portali, kompanija ne podmiruje svoje obveze i ima dugovanje od gotovo 70 miliona evra prema dobavljačima i putnicima.

  Finansijski problemi ove aviokompanije nisu nastali u vreme pandemije, ali je izgledno da će kriza uzrokovana COVID-19 biti dodatni udarac za Czech Airlines.

  CSA je krajem februara podnela zahtev za proglašenje stečajnog postupka.

  Menadžment ove kompanije je proglasio insolventnost  i zatražio da sud odobri stečajni postupak sa planom reorganizacije kompanije, pa se sada poverioci pozivaju da podnesu zahteve u roku od dva meseca.

  Oni bi trebalo da obaveste administratora o svim pravima koja će ostvariti na imovini Czech Airlinesa.

  CSA je ranijom odlukom suda bila pod moratorijumom otplate dugova kreditorima do kraja februara, a sud je trebalo da donese odluku da li će odobriti pokretanje postupka reorganizacije ili će proglasiti bankrot.

  Češka Republika nije novčano pomogla aviokompaniju ČSA, pošto ona nije u državnom vlasništvu od 2017. godine.

  Od te godine je u vlasništvu privatne aviokompanije Smartwings.

  CSA je peta najstarija aviokompanija na svetu, ali da će uspeti da dočeka svoj stoti rođendan kroz dve godine videće se uskoro.

  Sa pet regionalnih turboprop aviona ATR 72-500, jednim Airbus-om A319 i jednim A320, ova kompanija je spala na veoma niske grane u odnosu na period od pre 15-20 godina kada je bila jedan od najvećih evropskih avio prevoznika koji je održavao veoma ekstenzivnu mrežu linija unutar Evrope, Bliskog istoka, bivšeg Sovjetskog Saveza, Azije i Severne Amerike, prenosi portal Aviatica.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE