Dualno obrazovanje na srpski način

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dualno obrazovanje na srpski način

  U srpski govor ušunjala se reč dualno obrazovanje. Za one koji je jop nisu usvojili to je obrazovanje kroz praksu. Đaci veštine usvajaju u kompanijama, a na taj način se “vrbuju” budući zaposleni.

  U sistem dualnog obrazovanja trenutno je uključeno 600 poslodavaca. Veruje se da će već od naredne školske godine, kada će se ono prvi put sprovoditi po Zakonu o dualnom obrazovanju, đake na obuku primati i 1.000 preduzeća, pišu Večernje novosti.

  Privreda, međutim, sada od nadležnih traži izvesne povlastice za firme koje prihvate učenike na obuku. Konkretan predlog još nije formulisan, ali se pominje ideja da država nadoknadi polovinu troškova, oslobodi od poreza davanja đacima, ili predvidi neku posebnu subvenciju.

  Firma je obavezna da đacima plati prevoz i svaki sat rada i to najmanje 70 odsto minimalna. Četiri godine obučavanja učenika kroz rad kompaniju košta oko 220.000 dinara. Za obrazovanje đaka trogodišnjeg profila firma izdvaja oko 150.000 dinara.

  Postavlja se pitanje koliko je opravdano da država, novcem poreskih obveznika, dotira uspešne kompanije koje zapravo obrazuju svoje buduće zaposlene. A svoje trenutne radnike, neretko, plaćaju najnižom cenom rada.

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE