Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dualni model: 2.700 učenika, 200 kompanija…

  Po dualnom modelu trenutno se školuje oko 2.700 učenika u 52 škole, u jednom od šest profila, a učenje kroz rad se realizuje u više od 200 kompanija, rečeno je na predstavljanju rezultata projekta „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji“.

  Projekat sprovodi već pet godina Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u ime nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

  Cilj je da se, u okviru formalnog sistema srednjeg stručnog obrazovanja, poboljša ponuda inkluzivnog dualnog obrazovanja za tehnička zanimanja u skladu sa potrebama tržišta.

  Saopšteno je da je od zastarelih profila, koje do pre nekoliko godina niko nije želeo da upisuje, došlo do modernizovanih profila koji školuju za zanimanja sa velikim potencijalom za zapošljavanje i koje upisuje sve veći broj đaka.

  Prva tri trogodišnja zanatsko-tehnička profila koja su modenrizovana i kroz koje je testiran dualni model obrazovanja bila su bravar-zavarivač, električar i tada novi profil – industrijski mehaničar.

  „U ova tri profila u svega osam škola u Srbiji, školske 2014/2015. upisano je 140 čenika, a podršku školama u njihovom školovanju pružilo je 25 kompanija“, rečeno je na konferenciji.

  U međuvremenu je, kako navode, modernizovano još tri profila – mehaničar motornih vozila, modni krojač i elektromonter mreža postrojenja.

  Navedeno je da se više od 65 odsto onih koji su do sada položili završni ispit u profilima modernizovanim uz podršku projekta zaposlilo već u prvih šest meseci po završetku školovanja, većina u kompanijama u kojima su tokom srednje škole realizovali učenje kroz rad.

  Jedan od najznačajnih postiguća ovog projekta je, kako dodaju, usvajanje Zakona o dualnom obrazovanju, koji stupa na snagu naredne školske godine.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE