Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Država vlasnik oko 93 odsto Galenike

  Država je vlasnički udeo u Galenici povećala na 90 odsto pošto je na Skupštini akcionara te kompanije doneta odluka o konverziji duga u vlasnički kapital države u vrednosti od 14,696 milijardi dinara.

  Reč je o potraživanjima Republike Srbije i Javnog preduzeća Srbijagas.

  Država je tako povećala vlasnički udeo na više od 90 odsto i mogla bi početkom septembra da ga ponudi na prodaju.

  Ministarstvo privredei Skupština akcionara Galenika nisu prihvatili zahtev malih akcionara da se oni prilikom privatizacije zaštite od budućeg kupca, tako što bi se onemogućio da prinudno otkupi oko sedam odsto njihovih akcija, rekao je predsednik sindikata Nezavisnost u Galenici Zoran Pantelić.

  On je podsetio da je država postala vlasnik više od 90 odsto kapitala tog preduzeća, a domaći propisi predviđaju da kupac tolikog udela može prinudno da otkupi i akcije malih akcionara.

  Dug Galenike prema državi Srbiji koji je konvertovan u kapital je 10,9 milijardi dinara, a Srbijagasa 3,8 milijardi dinara. Vlada Srbije donela je odluku da budući kupac Galenike poveća kapital tog preduzeća za 25 miliona evra kako bi se isplatili poverioci kompanije. Galenika bankama duguje više od 71 milion evra.

  Vada Srbije je 11. jula 2017. godine donela zaključak da se privatizacija Galenike sprovede modelom prodaje kapitala, kojoj bi prethodila konverzija duga Galenike u kapital.

  U slučaju uspešne privatizacije Galenike, kako tvrde u Ministarstvu privrede, država bi otpisala preostali deo svojih dospelih obaveza prema tom preduzeću.

  Potencijalni investitori procenuju da bi optimalan broj zaposlenih u Galenici bio od 700 do 900, a sada ih je 1.400, pa je u toku anonimna probna anketa o tome ko želi da uz otpremnine napusti tu farmaceutsku kuću i izjašnjavanje će trajati do 18. avgusta.

  „U okviru socijalnog programa radnicima bi se ponudilo ukupno 400 evra po godini staža po sledećem modelu – 200 evra bi finansirala država, a preostali iznos bi finansirao kupac fabrike“, rekli su Beti u Ministarstvu privrede.

  Kako pišu mediji, među zainteresovanima za Galeniku sada su britansko-ruski konzorcijum Frontijer farma – Petrovaks, Sinforam, Amikus, Hemofarm i EMS iz Brazila.

  Izvor: RTS, Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE