Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dr Radovanović u pismu predsedniku: Ustav ne sprečava OBAVEZNU VAKCINACIJU

  Profesor epidemiologije u penziji Zoran Radovanović uputio je otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kome mu skreće pažnju na zablude kojima je podlegao kako on, tako i predsednica Vlade, ministar zdravlja i ostali članovi Kriznog štaba.

  On u pismu, između ostalog navodi da greše u tome kada navode da Ustav sprečava da se uvede obavezna vakcinacija, makar samo zdravstvenih radnika, dodavši da su stvari vrlo jednostavne.

  “Vi strahujete da ne povredite Ustav, članovi Vlade se boje reakcije EU, a lekari iz Kriznog štaba su smetnuli s uma Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, pa već mesecima čekaju da im neko pruži pravna tumačenja šta da rade”, navodi Radovanović u pismu.

  Stvari su kako objašnjava Radovanović u pismu vrlo jednostavne:

  1. Ustav garantuje prava i slobode građana, ali ne po cenu ugrožavanja drugih pojedinaca i opšteg interesa. U čl. 20 se precizira: „Ljudska i manjinska prava zajemčena Ustavom mogu zakonom biti ograničena…”.
  2. Jedan od zakona koje Ustav ima u vidu je Zakon za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, po kojem se protiv neke zarazne bolesti može „odrediti obavezna imunizacija … ako se utvrdi opasnost od prenošenja …“ (čl. 33).
  3. U konkretnoj situaciji sve je mnogo jednostavnije, jer je 19. marta 2020. proglašena epidemija od većeg epidemiološkog značaja, odnosno vanredna situacija. Još se nisu stekli uslovi za njenu odjavu, tako da ministar zdravlja ima pravo (i dužnost kada epidemiološka situacija zahteva) da naredi vanrednu vakcinaciju (čl. 52, tačka d).
  4. Poslednja verzija tog zakona usvojena je novembra prošle godine, a na Vama je bilo da, ukoliko je nešto sporno, odbijete da stavite svoj potpis na takav dokument, kao što ste učinili kada je, recimo, bio u pitanju Zakon o vodama.
  5. Ustavni sud Srbije se još 2017. godine izjasnio da obavezna vakcinacija nije u koliziji sa Ustavom čak ni u redovnim prilikama. Razumljivo je da ta odluka posebno važi za vanredne okolnosti, a naročito za određene kategorije zaposlenih.
  6. Ako gajite bilo kakve sumnje u tom pogledu, imali ste puno vremena da posegnete za pravnim tumačenjem.
  7. Na beogradskom Pravnom fakultetu traži se od svake grupe studenata da nađe i opiše sva kršenja Ustava koja ste počinili tokom prethodne nedelje. Izvesno je da bi Vam mešanje u odluku o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika bilo zamereno samo zato što uopšte nije u Vašoj nadležnosti.
  8. U Vladi Srbije bezrazložno strepe od reakcije EU, jer se Evropski sud za ljudska prava ovog aprila izjasnio da obavezna vakcinacija ne povređuje pravo na poštovanje privatnog života po čl. 8 Evropske konvencije o ljudskim pravima (slučaj Vavrička i drugi protiv Češke Republike).
  9. Dok tražimo nepostojeću trunku u svom oku, pravimo se da ne vidimo ogromni balvan. Niko nam, naime, ne bi zamerio ako, poput mnogih zapadnih zemalja, uvedemo potrebne mere, ali stoji optužba da nismo demokratski, već hibridni režim.
  10. Ako su lekari iz Kriznog štaba zaboravili Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a to im je osnova za legalno delovanje tokom poslednjih 18 meseci, ne mogu beskonačno da čekaju pravno tumačenje. Ko će im ga dati kada to pitanje zvanično ne pokreću?
  11. Mi smo jedna od nekoliko zemalja koje su najgore prošle tokom ove pandemije u celom svetu. Nad odgovornima lebdi optužba za krivično delo ponavljanog nepostupanja po zdravstvenim propisima u toku epidemije po čl. 248 Krivičnog zakonika.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Printscreen

  What's your reaction?

  Komentari

  • MajaS

   Za prof. Radovanovića: 1. Ko je u slučaju obavezne vakcinacije, za koju se zalažete, odgovoran za eventualne posledice vakcine kod pojedinaca? 2. Da li ste sigurni i na osnovu kog istraživanja da aktuelene vakcine nemaju nuspojave? 3. Zašto niste javno prokomentarisali smrti nekoliko poznatih osoba u Srbiji nakon vakcinacije? 4. Da li znate koje su dugoročne posledice ovih vakcina i kojim istraživanjima bi potkrepili vaš odgovor? 5. Da li ste svesni koliku štetu vi i vaše kolege nanosite stanovništvu stalnim paničnim nastupima na javnim medijima o bolesti sa procentom smrtnosti manjim od 1%, tačnije 0,93% u Srbiji? Da li ste ispitali posledice na psihičko zdravlje nacije takvog ponašanja? 6. Zašto nema debate stručnjaka različitog stava o ovim vakcinama na državnim medijima? Zašto se za to ne zalažete? Možda mislite da bi to moglo ugroziti vaše zauzimanje za obaveznu vakcinaciju neproverenim vakcinama? 7. Šta je sa lekom Ivermektin i Hidroksihlorokin sa kojim pojedini lekari imaju pozitivna iskustva u lečenju ove bolesti?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE