Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dr Kon pred Krizni štab: Tražićemo ZATVARANJE na 10 dana

  Sednica Kriznog štaba trebalo bi da bude održana ove nedelje, a epidemiolog Predrag Kon kaže da medicinski deo zastupa stav da treba uvesti restriktivnije mere u pogledu smanjivanja kontakata, koje bi podrazumevale skraćivanje radnog vremena, kao i da na deset dana bude otvoreno samo ono što je vitalno i esencijalno.

  Kon kaže da je medicinski deo Kriznog štaba imao konsultacije sa premijerkom Anom Brnabić i da insistiraju na sprovođenju onoga što su predložili i prošli put.

  „Od prošle sednice Kriznog štaba nije došlo do poboljšanja situacije. Neka stabilizacija se vidi, ali na gotovo katastrofalnom nivou i to svakako nije poboljšanje“, naglašava doktor Kon.

  Ističe da do poboljšanja nije došlo ni kada je u pitanju obuhvat imunizacije.

  „Ona se dešava, iz dana u dan se vakciniše jedan broj ljudi, ali je to više nego nedovoljno. Trebalo bi najamnje deset puta više“, navodi Kon.

  Zakazan Krizni štab – TREĆA DOZA još ranije?

  Kon: Nadam se da će doći do nekih pomeranja, ali ne u stavu medicinskog dela

  Ističe da će u takvoj atmosferi biti održana sednica Kriznog štaba i da se nada da će doći do nekih pomeranja.

  „Ne može doći do pomeranja stava medicinskog dela Kriznog štaba jer se on formira na osnovu činjeničnog stanja i epidemiološke situacije, koja je vanredna, a povremeno i katastrofalna“, upozorava doktor Kon.

  Naglašava da trajni izlaz iz trenutne situacije jeste samo vakcinacija.

  Stav koji će zastupati Medicinski deo štaba je zatvaranje na deset dana.

  „Podrazumeva se da budu restriktivne mere u smanjenju kontakata koje bi podrazumevale isključenje radnog vremena. Da bude otvoreno samo ono što je vitalno i esencijalno i da zatvaranje traje deset dana“, kaže dr Kon.

  „Skeptičan sam da će takve mere biti usvojene“

  Ističe da bi i sa takvim merama rezultati videli brzo, ali da je činjenica da bi došlo samo do predaha jer bi bez vakcinacije i sa popuštanjem mera ponovo došlo do podizanja broja zaraženih.

  „Skeptičan sam da će takve mere biti usvojene, ali verujem da će o kovid propusnicama još biti reči i očekujem da će to postupno početi da se uvodi. Videćemo samo kako“, kaže doktor Kon.

  Kaže i da ne želi da priča o argumentima koji nisu u vezi sa medicinom jer epidemilozi, kako kaže, moraju da ukazuju na katastrofalnu situaciju.

  „Ulazimo u šestu nedelju kada imamo preko 6.000 slučajeva dnevno, što je u jednom trenutku otišlo i na 8.500. To se nikada do sada nije desilo. Imamo trenutno u bolnicama najveći broj onih u teškom stanju. Situacija je takva da nema mesta i da se čeka satima“, ističe Kon.

  Izvor: RTS

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE