Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dr Kon pred Krizni štab: Insistiraćemo na 10 DANA ZATVARANJA

  Sednica Kriznog štaba biće održana danas popodne, a član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon kaže da je uveren da će odluka o produžetku raspusta biti doneta, ali ističe da bi više efekta imalo kada bi istovremeno bilo usvojeno važenje kovid propusnica 24 sata, kao i zatvaranje na deset dana.

  “Mi na tome insistiramo, jer će jedino tako moći da se vidi ozbiljan pad broja novozaraženih”, rekao je Kon za RTS.

  Navodi da Medicinski deo Kriznog štaba insistira da odluka o produženju raspusta, oko koje su saglasni, treba da bude doneta istovremeno sa restrikcijom u smislu smanjenje kontakata i izvan škola.

  „Mi smo utvrdili da se prvenstveno uliva virus u škole, on se vraća i nazad, ali je neophodno onda smanjiti frekvenciju kontakata i izvan škole“, poručuje Kon.

  „Pravi je trenutak za takve mere“

  To je ono što smo od početka tražili – to je da bude 10 dana zatvaranja u smislu skraćenja radnog vremena i da rade samo objekti za hranu, lekove i gorivo i to da ide paralelno sa raspustom“, dodaje on.

  Smatra da je upravo sada trenutak za to, kao i da je apsolutni minimum uvođenje kovid propusnica 24 sata.

  „To bi kao što smo ranije govorili trebalo da ide nakon deset dana zatvaranja da bi se obezbedilo da se to potpuno kontroliše“, navodi Kon.

  Ukazuje da je sada već uhodano važenje kovid propusnica od 22 sata i da razmišljanje da se pređe na 24 sata je potpuno logično.

  „To je ono što ja očekujem da će danas ozbiljno da se raspravlja, jer mi ne možemo da očekujemo ozbiljne rezultate ako ne zatvorimo i jednu i drugu stranu“, poručuje Kon.

  Ističe da bi produženje raspusta trebalo da ide sa zatvaranjem na deset dana i da ne zna da li će to biti usvojeno, ali da će Medicinski deo Kriznog štaba to tražiti.

  Za raspust kaže da je gotovo potpuno uveren i da tu nema nikakve dileme da će odluka o tome biti doneta.

  Naglašava da smatra nepotpunom meru isključivo zatvaranja škola.

  Ne vide se efekti mere za kovid propusnice posle 22 h

  Na pitanje vide li se efekti kovid potpusnica koje važe od 22 sata, Kon ističe da za sada to ne može da se kaže.

  „Mi imamo već sedmu nedelju brojeve između 6.000 i 7.000, eventualno retko neki dan padne ispod 6.000. Prosečno kada gledate vidite da je to iz dana u dan preko 6.000. Tako da se ozbiljno ne vide te mere i nije došlo do nekog pada i nije se iskreno da vam kažem ni očekivalo“, poručuje Kon.

  Ko treba da primi četvrtu dozu?

  Kada je reč o primanju četvrte doze vakcine, Kon kaže da je to samo za imunodeficijentne pacijente.

  „To su oni koji imaju iz bilo kog razloga oslabljen imunitet ili su pod određenim terapijama koje obaraju imunitet ili su transplantirani ili na hemodijalizi. To su osobe kod koje se ubacuje još jedna doza, ta treća, 28 dana nakon prve dve doze i posle toga treba da prođe pet meseci da dobije četvrtu dozu“, dodaje Kon.

  Vakcinacija dece

  Govoreći o tome koliko smo blizu odluke da se vakcinišu deca iznad pet godina, Kon kaže da još nije doneta kod nas, ali da je u svetu odobrena za upotrebu.

  „Odobrenje za upotrebu će svakako stići i do nas. Pitanje je preporuke i ona će isključivo biti preporučena, ono što je jako značajno da se shvati da izbor vakcina ili zaražavanje ostaje na roditeljima i na pedijatrima. Koliko se vidi obolevanje se spušta u dečji uzrast, ne očekujem da će tu nešto značajno da se promeni odjedanput, ali svest o značaju vacinacije se postepeno vraća“, navodi Kon.

  „Antisemitske poruke nisam nikada očekivao u Srbiji“

  Na zgradi u kojoj živi epidemiolog Predrag Kon jutros je osvanuo natpis ‘Kon = Mengele’ što je poslednja u nizu antisemitskih poruka koje epidemiolog dobija od protivnika vakcinacije i epidemioloških mera.

  Poruka na zgradi je ne samo uznemirila njegovu porodicu, već i komšije, ali kaže da je to jasna poruka njegovih neprijatelja i onih koji ih podržavaju i podstrekuju, na ovaj ili onaj način, kroz razne emisije i kaže da su te poruke veoma opasne i jasan poziv na linč.

  „Nekome je to šala. Posebno onima koji gledaju sa strane i navijaju. Meni to nije šala, i nije nikome ko je pripadnik jevrejskog naroda. Ta mešavina antisemitizma koja se dešava je nešto što nikada nisam očekivao da ću videti u Srbiji„, rekao je Kon.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta/Milan Obradović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE