Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dr Jovanović objasnila zašto više nećemo primati ISTU VAKCINU protiv korone

  Članica Kriznog štaba virusolog Tanja Jovanović ocenila je danas da će u budućnosti građani verovatno morati da prime „revidiranu“ vakcinu protiv korona virusa jer se virus menja.

  Jovanović je za RTS navela da su vakcine koje su sada u upotrebi napravljene za originalni soj, iz Vuhana, a da se u međuvremenu pojavilo više drugih varijanti.

  „Varijacije nas zabrinjavaju i utiču na efikasnost terapije, ali smanjuju, doduše minimalno, efikasnost vakcine. Sigurna sam da ćemo kao za sezonski grip, imati sezonsku vakcinu za korona virus“, kazala je Jovanović.

  Delta soj se lakše širi, daje drugačije simprome i izgleda kao teška prehlada

  Govoreći o delta soju korona virusa, koji je u četvrtak prvi put registrovan u Srbiji kod dve osobe, Jovanović je rekla da se ta varijanta virusa lakše širi, napada i mlađe osobe i da liči na tešku prehladu. Delta varijanta zaraznija  je i daje drugačije simptome od prethodnih sojeva virusa, naglasila je.

  Dodala je da se kao simptom javlja temperatura, ali bez gubitka čula mirisa i ukusa, dok taj soj prati visoka stopa hospitalizacije.

  Kao simptomi javljaju se kijavica, bol u grlu, glavobolja.

  „Mladić koji je razvio nešto težu kliničku sliku u odnosu na drugu osobu koja ima umor, zamaranje, jeste gojazna osoba, pa je bilo za očekivati da će imati težu sliku“, navela je virusološkinja, dodajući da će i ostali putnici biti testirani kako bi se sprečilo dalje širenje virusa.

  Jovanovićeva je za RTS rekla da delta varijanta virusa jeste promenjena – zaraznija je, lakše se širi, a napada i mlađe osobe, daje kliničku sliku koja je nešto malo izmenjena u odnosu na prethodne sojeve.

  Verovatno će uslediti revizija epidemioloških mera

  Kazala je pretpostavlja da će Krizni štab uzeti u razmatranje pojavu novog soja virusa i da će doći do revizije epidemioloških mera.

  Jovanović je naglasila da osobe zaražene delta sojem virusa koje su u okviru grupe od 20 planinara boravili u Rusiji i vratili se u Srbiju.nisu vakcinisane i pozvala građane da se vakcinišu ukoliko nameravaju da putuju.

  „To je važno da na putu ne biste imali problema, a i kako ne biste doneli u zemlju nove sojeve virusa“, rekla je ona.

  Navela je da su veoma efikasne sve vakcine koje su registrovane u Srbiji, a da je zaštita od inficiranja delta sojem izmedju 60 i 80 odsto.

  Skoro svi koji su sada u bolnicama nisu vakcinisani

  Jovanović je kazala da je 99 odsto trenutno hospitalizovanih u Srbiji nije vakcinisano i istakla da je vakcina „jedno moćno oružje“ za zaustavljanje cirkulacije virusa u populaciji.

  „Sve je na nama, kako će se poštovati mere i da li ćemo završiti proces imunizacije“, naglasila je ona.

  Treća doza, ili „revidirana“ vakcina?

  Kada je reč o davanju treće doze vakcine protiv koronavirusa, Jovanovićeva je rekla da postoje tri aspekta u toj priči.

  Prvi se odnosi na osobe koje su rezistentne na vakcine, koje su vakcinisane a nisu razvile imunitet, ni ćelijski ni humoralni. Postavalja se, kaže, pitanje, da li im dati drugi tip vakcine kako bi se proverilo da li će ragovati.

  Drugi aspekt je, navodi Jovanovićeva, da li nove varijente nose rizik za efikasnost samog vakcinalnog imuniteta.

  Treći aspekt je, kaže, da li će imunitet nakon davanja vakcine biti dugotrajan i hoće li biti potrebna još jedna doza vakcine kao stimulacija za imunitet.

  „Mislim da će se virus i dalje menjati i da ćemo morati da primimo revidiranu vakcinu, jer su sve vakcine napravljene za vuhansku varijantu. Nove varijante zabrinjavaju, delimično utiču i na efikasnost terapije i malo na efikasnost vakcine, sigurna sam da ćemo morati da imamo sezonsku vakcinu protiv kovida-19“, naglasila je Jovanovićeva.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta/Dragan Kadarević

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE