Dr Janković PREDVIĐA: Korona će preći u formu lakše bolesti

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dr Janković PREDVIĐA: Korona će preći u formu lakše bolesti

  Zamenik direktora KC Niš, prof. dr Radmilo Janković predviđa da je uspostavljen evolucioni put između virusa i domaćina gde su zadovoljni i jedni i drugi, te da će kovid 19 preći u formu lakše bolesti.

  Jankovi je rekao za RTS da za razliku od dramatičnih scena koje se mogu videti u kovid ambulantama na sreću se taj pritisak ne preliva na bolnice. Ističe da se poslednjih dana beleži povećanje broja hospitalizovanih, ali da je situacija pod kontrolom.

  Objašnjenje je, kako kaže, da se zaražavaju mlađi, a biće problem kada se to bude slilo ka starijoj populaciji.

  “Nama je uglavnom većina hospitalizovanih jako stara. To su pacijenti sa drugim bolestima, pacijenti koji su oboleli od malignih bolesti, hiruški pacijenti. Tako da pritisak nije veliki”, naveo je.

  Napominjući da je očigledno da omikron daje blaže kliničke slike, a videćemo da li ćemo kasnije imati neke postkovid posledice.

  Kada je reč o zaražavanju zdravstvenih radnika, kaže da se moglo čuti da je u nekim manjim mestima situacija dramatična, ali da to nije slučaj u KC Niš gde ima oko 100 zaraženih, što nije veliki pritisak na taj centar.

  Govoreći o prognozama, kaže da nismo dostigli pik ovog talasa, očekuje da će brojke rasti do sredine februara i da očekuje da ćemo imati mirnije proleće i leto.

  “Šta će se događati, da li će iz manje vakcinisanih delova sveta doći novi soj. Moja su predviđanja da neće, da je uspostavljen evolucioni put između virusa i domaćina gde su zadovoljni i jedni i drugi i da će ovo preći u formu lakše bolesti, ali moramo sačekati da vidimo da li će biti postkovid posledica omikrona”, istakao je Janković.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.  

  Izvor: RTS

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE