Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Došlo do pojave „viška radova“ – za Trg Republike i DOPLATA

  Grad Beograd platiće skoro 34 miliona dinara više za uređenje Trga Republike austrijskoj firmi Štrabag, koja je bila izvođač radova.

  Nova ekonomija prenela je da će se zbog dodatnih, nepredviđenih radova cena izgradnje uvećati za 33,8 miliona dinara i na kraju iznositi 802 miliona,  a navodi se u odluci Direkcije za građevinsko zemljište na portalu Uprave za javne nabavke.

  U Odluci o izmeni ugovora o javnoj nabavci navodi se da je ukupno povećanje troškova iznosilo 70 miliona dinara, ali da je bilo i umanjenja troškova od 36,2 miliona, te i da taj manjak, kako se tvrdi, „ne utiče na kvalitet ostalih radova“.

  Navodi se da je do pojave viška odnosno manjka radova došlo iz više razloga, a glavni je „neusklađenost projektno tehničke dokumentacije … sa stvarnim stanjem na terenu“.

  „Kako je izvođač radova u toku izvođenja zemljanih radova naišao na ostatke Stambol kapije, došlo je do pojave viška radova, a po zahtevu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda koji je izdao uslove za radove na arheološkim iskopavanjima i konzervaciji ostataka Stambol kapije, a koja nisu bila predvidjena projektom“, navodi se u odluci.

  Dodaje se da je arheološkim iskopavanjem utvrđeno da položaj kapije ne odgovara projektom predvidjenoj lokaciji, pa je po zahtevu Zavoda bilo potrebno izmestiti sve instalacije iz arheološke zone.

  Najveći dodatni troškovi odnose se na izgradnju saobraćajnica, saobraćajne signalizacije i opreme, vodovoda i kanalizacije i trase telekomunikacione kablovske kanalizacije.

  Izvor: Nova ekonomija/Beta

  Foto: Beoinfo

  What's your reaction?

  Komentari

  • Nemanja

   JEl moguce da je neko projektovao pristao i napravio najruzniji trg nasvetu . Pa ovo nije bilo ni u 19 veku strasno .

  • Radoje Milosavljevic

   "Strabag" je ugovorio radove kao firma koja nastupa samostalno,sto podrazumeva da nece angazovati podizvodjace. Tokom izvodjenja radova je golim okom bilo vidljivo da radove izvode uglavnom podizvodjaci. Po Zakonu o javnim nabavkama,nije dozvoljeno angazovanje podizvodjaca ako nisu navedeni prilikom dostavljanja ponude. Lako se moze utvrditi ko su bili podizvodjaci,kako su angazovani i koliko je novca oprano preko takvih firmi.Posebno bi bilo zanimljivo utvrditi koliko je radnika bilo prijavljeno u tim firmama,po ugovoru na odredjeni ili neodredjeni vremenski period.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE