Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dositej danas: „Knjige, braćo moja, a ne industrija zabave i rijaliti šou programa“

  Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević otvorio je danas renovirani prostor Zadužbine „Dositej Obradović“ u Beogradu i u govoru podsetio na reči Dositeja Obradovića: „Knjige, braćo moja, knjige, a ne zvona i praporce“!.

  Ministar je kazao na svečanosti da se danas, posle više od 200 godina, može reći: „Knjige braćo moja, a ne industrija zabave i rijaliti šou programa, trivijalnost i banalnost, potkultura i supkultura!“ kojima se „narod zasipa iz svih pravac iz dana u dan“.

  Ministar je u govoru istakao značaj reči i dela Dositeja Obradovića koji je, kako je ocenio, uspeo da spoji „pokidane niti kontinuiteta kulturnog razvoja“ Srbije.

  „Naša kultura je kultura diskontinuiteta. Uloga Dositeja Obradovića, ne samo njega, ali njega najviše pamtimo, jeste da pokidane niti kontinuiteta kulturnog razvoja spoji u jednu istorijski važnu i suštinski životnu arabesku da rastureni DNK našeg kulturnog razvitka ponovo spoji kako bi mogao da radja nove plodove i da se reprodukuje“, kazao je Vukosavljević.

  Izvor: Beta

  Foto: YouTube screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  • Baka Mara

   Ako već govorite o kulturi i supkulturi, dajte pobogu, bar proverite kako se pravilno piše (ako već niste sigurni)! Dakle, suPkultura (jednačenje po zvučnosti).

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE