Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  sajam građevinarstva

  DOBRI odoše, NOVIH nema: Fali nam 90.000 majstora

  Srpskom tržištu u ovom trenutku nedostaje 90.000 zanatlija svih profila, pokazuju podaci Građevinske komore.

  Poražavajući je i podatak da je prosečna starost nekih od njih, poput građevinskih radnika – 55 godina.

  Slično iskustvo imaju i u Sindikatu građevinarstva, gde naglašavaju da je većina dobrih majstora napustila zemlju u potrazi za boljim životom, a interesovanje mladih za upis u građevinske i druge zanatske škole je vrlo slabo.

  Primera radi, u beogradskoj Građevinskoj školi ove godine upisano je po jedno odeljenje keramičara i dekoratera zidnih površina, odnosno molera, dok su prethodne godine na ta dva smera imali grupe od po svega 15 učenika.

  Za zidara, tesara, armirača, koji su spojeni u jedan obrazovni profil, pod novim imenom „operater građevinskih radova“, upisalo se svega 12 učenika.

  Nacionalna služba za zapošljavanje ne raspolaže podacima o ukupnoj potražnji nijednog profila na tržištu rada.

  Izmenama Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti iz 2009. godine, oni sada primaju i registruju isključivo prijave potreba za zapošljavanjem za koje se poslodavac njima obratio za pružanja usluge posredovanja.

  Najtraženija zanimanja, prema tim potrebama, u avgustu bili su komunalni higijeničari, čistači prostorija, manipulanti u prehrambenoj proizvodnji, zatim prodavci, zavarivači, bravari, građevinski i medicinski tehničari, dok su sa fakultetskom diplomom najpotrebniji bili građevinski inženjer, ekonomista, vaspitač, diplomirani i mašinski inženjer, ističu u NSZ.

  S druge strane, vrlo visoko se kotiraju pojedina trogodišnja zanimanja, odnosno zanati. Tako su se tokom 2019, filijalama NSZ često obraćali poslodavci koji traže elektrozavarivače, bravare, vozače, elektromontere-instalatere, zidare, tesare, armirače, automehaničare, metalostrugare, stolare, šivače konfekcije, tapetare, kuvare, pekare i mesare.

  U službi naglašavaju da danas lakše dolaze do posla oni koji su aktivni i koji se informišu, bez obzira na obrazovanje. Standardni posao službe, često zamene i aktuelnim programima koji se finansiraju iz republičkog budžeta ili iz budžeta službe.

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE