Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Beograd, grad

  Do četiri osobe i bez fotografisanja: U Narodnom muzeju izloženo Miroslavljevo jevanđelje

  Miroslavljevo jevanđelje, najstariji sačuvani srpski ćirilički rukopis, pisan u drugoj polovini 12. veka za humskog kneza Miroslava, starijeg brata Stefana Nemanje, u okviru Međunarodnog dana muzeja i Evropske noći muzeja je izloženo za javnost prvi put nakon dve godine.

  Kako je za FoNet rekla portparol Narodnog muzeja Marija Đorđević, Miroslavljevo jevanđelje, koje se čuva u Narodnom muzeju, svedoči o jednom izuzetnom periodu naše istorije.

  „Nastalo je tokom poslednjih decenija 12. veka i po svojoj prirodi predstavlja rukopisnu, booslužbenu knjigu i predstalja jedan izuzetan predmet koji svedoči o našoj istoriji, prošlosti, kulturi i umetnosti. Na osnovu Miroslavljevog jevanđelja možemo videti kako se zapravo odvijala kultura našeg naroda u tom periodu“, reka ja je Đurđević.

  Ona je govoreći o specifičnostima Miroslavljevog jevanđelja istakla da sadrži 181 list i da je ilustrovan minijaturama.

  166. list se čuva u Rusiji

  „Miroslavljevo Jevanđelje sadrži 296 minijatura, one se dele po svojoj prirodi na zastavice i inicijale i smatra se da je autor tih minijatura bio Gligorije Dijak. Zahvaljujući njegovom komentaru na kraju Miroslavljevog jevanđelja znamo da je ova bogoslužbena knjiga porudžbina humskog kneza Miroslava“, objasnila je Đorđević.

  Prema njenim rečima 166. list te knjige se čuva u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu u Rusiji i sporazumom između Rusije i Srbije, potpisanim 19. oktobra 2019. godine u Beogradu, tokom posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, potvrđeno je vraćanje tog lista Srbiji, a ta kulturna razmena će biti realizovana u najskorijem periodu.

  „Miroslavljevo jevanđelje se čuva u određenoj mikroklimi, kontrolisana je vlaga, temperatura i izloženost svetlosti, jer je to rukopis koji je nastao na pergametu koji je napravljen od jagnjeće kože“, dodala je Đorđević.

  Govoreći o procesu restauracije i stabilizacije Miroslavljevog jevanđelja Đorđević je rekla da je Narodna biblioteka učestvovala u procesu restauracije i da predlaže mere zaštite za čuvanje i izlaganje tog rukopisa.

  Posetioci su mogli da vide Miroslavljevo jevanđelje u posebno obezbeđenoj prostoriji, u malim grupama do četiri osobe, a fotografisanje i snimanje je strogo zabranjeno.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: fonet.rs

  Foto: BIZLife, screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE