Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ana Brnabić, investicije Srbija

  Do 2025. plate nastavnika bi mogle da se izjednače sa prosekom

  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je, nakon sastanka sa predstavnicima reprezentativnih prosvetnih sindikata, da će Vlada predložiti Protokol kojim će se iskazati težnja za izjednačavanje početne plate nastavnika sa prosečnom platom u Srbiji do januara 2025. godine.

  Taj Protokol, kako je navela Brnabić, a prenela Vlada u saopštenju, predvideće i povećanje naknade za razredne starešine.

  Premijerka je navela da Vlada radi „sve kako bi se poboljšao status svih radnika u prosveti“ i dodala da su se prosvetnim radnicima, sa povećanjem planiranim za januar 2024. godine, plate podigle za 31 odsto, što je povećalo budžet Srbije za prosvetu za 58 milijardi dinara.

  Brnabić je kazala da su vanredna povećanja od 5,5 odsto od 1. oktobra, odnosno 10 odsto od 1. januara 2024. godine odluke koje je Vlada Srbije „donela sama, a ne kao posledica nekakvih pritisaka“.

  Sastanku je prisustvovala ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, kao i predstavnici Ministarstva finansija.

  Ipak, protest: Od 16. oktobra časovi skraćeni na 30 minuta

  Četiri prosvetna sindikata saopštila su da će zaposleni u svim osnovnim i srednjim školama i domovima početi štrajk 16. oktobra, koji će trajati do ispunjenja zahteva.

  Oni su istakli da su na sastanku sa predstavnicima Vlade ponovljeni zahtevi reprezentativnih sindikata za izjednačavanjem plata zaposlenih u obrazovanju sa republičkim prosekom i povećanje dodatka za odeljenjske starešine.

  Dogovor je da se u što kraćem roku reprezentativnim sindikatima u obrazovanju dostavi predlog dokumenta Vlade Srbije, kojim bi se utvrdila dinamika ispunjenja zahteva.

  „Po dobijanju tog dokumenta, sindikati će na svojim organima i nakon konsultacija sa članstvom razmotriti ponuđeno, od čega će zavisiti realizacija prethodno donetih odluka“, naveli su iz sindikata.

  Časovi će od 16. oktobra biti skraćeni na 30 minuta.

  Izvor: Agencije

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  • Патриота

   Шта кажете, до јануара 2025 а остало још 2 месеца до јануара 2024.... НЕ ЛИПШИ МАГАРЧЕ ДОК ТРАВА НЕ СТАШЕ...

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE