Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  đedović

  „Građani ozbiljno shvatili poziv da se štedi“: U novembru smo uštedeli 7% struje

  Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović izjavila je da su domaćinstva u novembru uštedela sedam odsto električne energije u odnosu na isti mesec 2021. godine i da je dogovoren uvoz gasa iz Azerbejdžana.

  Ona je za RTS rekla da je 40 odsto domaćinstava ostvarilo popust od 15 do 30 odsto.

  „Domaćinstva su uštedela u novembru sedam odsto strujeu odnosu na isti mesec prošle godine, a cilj je da se uštedi 15 odsto. Popust od 15 do 30 odsto ostvarilo je 40 odsto domaćinstava“, rekla je Đedovićeva.

  1/3 gasa – uvoz iz Azerbejdžana

  Dodala je da je dogovoreno da se jedna trećina gasa uveze iz Azerbejdžana, a da postoji mogućnost i za uvoz struje iz te zemlje ako bude potrebno i da će se analizirati troškovi prenosa.

  Azerbejdžan se, prema njenim rečima, dogovorio sa EU o izgradnji podzemnog kabla ispod Crnog mora, a Srbija može da prati te projekte i da se priključi kada za to dođe vreme.

  Vlada je, prema njenim rečima, usvojila i „Mapu puta za podršku energetici Srbije“ koja će se realizovati kroz budžetsku podršku Evropske unije Srbiji u iznosu od 165 miliona evra.

  „Pomoć će ići najugroženijima i malim i srednjim preduzećima. Izuzetno važna stvar je i ta da ćemo ta sredstva, tih 165 miliona evra imati na raspolaganju početkom sledeće godine“, rekla je ministarka Đedović.

  Ona je rekla da se Azerbejdžan dogovorio sa EU o izgradnji podzemnog kabla za prenos struje ispod Crnog mora i da Srbija može da prati te projekte i da se priključi kada za to dođe vreme.

  EPS „blago“ izvozi struju, kaže Đedović

  EPS sada, prema njenim rečima, „blago“ izvozi struju jer je „situacija dobra zbog dobrih hidrokapaciteta“.

  U novembru je, prema njnim rečima, 1,32 miliona domaćinstava uspelo da smanji potrošnju struje, a da se za privredu čekaju finalni rezultati o uštedi.

  „Zaista je odziv dobar i privreda i građani ozbiljno su shvatili poziv da se štedi. Od kompanija najviše je uštedeo Zi Đin“, rekla je Đedovićeva.

  Cilj je, kako je rekla da se zaštite najsiromašniji, a da EPS posluje tržišno, a to znači i tržišne cene.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/Miloš Miškov

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE