Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  đedović, micubiši

  Naredna tri meseca za NAFTU ne moramo da brinemo: „Imamo u rezervi“

  Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović izjavila je da sigurnost snabdevanja domaćeg tržišta nafte i naftnih derivata nije ugrožena kao ni rad domaće rafinerije koja radi punim kapacitetom. Ona uverava da nema razloga za brigu, uprkos stupanju na snagu 8. paketa sankcija EU prema Rusiji, kojim je Srbiji zabranjen uvoz nafte iz te zemlje.

  „U rezervi imamo naftnih derivata za do tri meseca i spremni smo za potencijalne poremećaje na trištu“, rekla je ona na Beogradskom ekonomskom forumu.

  Dodala je da po pitanju energenata Srbiju ne čeka lak period, da se svakog dana analizira gepolitička i tržišna situacija i da se radi u najboljem interesu za građane i privredu.

  đedović

  Beta/Miloš Miškov

  Đedović: Nismo koristili samo rusku naftu

  Ona je podsetila je da 8. paket sankcija EU prema Rusiji podrazumeva prekid dopremanja sirove nafte iz Rusije naftovodom Janaf, jedinim kojim Srbija doprema sirovu naftu.

  Kako je istakla, Janafom se ni do sada Srbija nije snabdevala isključivo ruskom naftom već je koristila i naftu iz drugih zemalja, među kojima je i Irak.

  Đedović je precizirala da je učešće ruske nafte koja je dopremana Janafom zavisilo od trenutnih komercijalnih uslova na tržištu, pa je tako prošle godine oko 20 odsto od ukupnih količina nafte stizalo iz Rusije, po povoljnijim cenama.

  Nova situacija na naftnom tržištu će, kako je naglasila, uticati i na državne finansije.

  „Očekujem da se naftne kompanije usklade sa novim okolnostima i regulativom i orijentišu na druge izvore i time obezbede sigurnost snabdevanje tržišta“, rekla je Đedović.

  Od čega će zavisti cene energenata?

  Ona je istakla da će i dalje cene energenata u Srbiji zavisiti od kretanja vrednosti te robe na berzi.

  „Država vodi računa da se rast cena na svetskim trištima ne prelije na domaće potrošače u punoj meri, a to se radi kad je u pitanju i cena struje i gasa. Uspeli smo da obezbedimo najmanje moguće povećanje cena struje i gasa od 1. janura naredne godine, imajući u vidu da je ono bilo neminovno“, rekla je Đedović.

  Prema njenim rečima vodiće se računa o tome kako da se zaštite ugrožene kategorije stanovništva.

  „Povećaćemo pomoć za ugrožene kupce“, rekla je ona navodeći i da je budžetom predloženo da za te namene sredstva budu više od tri puta povećana, i da veći broj građana bude zaštićen uredbom koja uskoro treba da bude usvojena.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/Miloš Miškov

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE