Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Direktorka bolnice u Batajnici: Strahujem kakva će biti epidemiološka slika nakon praznika

  Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević izjavila je da „strahuje“ od toga kakva će biti epidemiološka situacija posle državnog praznika Sretenje.

  U Batajnici se trenutno leči 598 pacijenata, na intenzivnoj nezi je 60, a 47 je intubirano, rekla je ona za RTS.
  Dodala je da su više od 70 odsto kovid pacijenata stariji od 80 godina i da većina nije vakcinisana.

  Adžić Vukičević je ocenila da će svi građani biti prokuženi koronom, ali, kako je dodala „dobra vest“ je što je virus počeo da slabi, što pokazuje pet mutacija koje je korona do sada imala.

  Uznemirio slučaj mlađeg čoveka koji je preminuo odmah nakon prijema

  Navela je I da ih je prošle nedelje u bolnici uznemirio slučaj muškarca starog 46 godina koji je preminuo neposredno nakon prijema i da je prvi put od kada radi kovid bolnica u Batajnici naložila da se uradi sudska obdukcija.

  “To je slučaj koji je nas u kovid bolnici Batajnica veoma uznemirio tokom prošle nedelje. Radi se o jednom mladom čoveku, 1976. godište, koji je prve simptome dobio u nedelju. Simptomi su bili kao i kod svih drugih bolesnika: povišena temperatura i bolovi u mišićima. On je registrovan u kovid ambulanti u Zemunu kao lakši slučaj“, kaže doktorka.

  Ističe da je do rapidnog pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja došlo tri dana posle toga.

  „U sredu na četvrtak, kada se javio u prijemno-trijažni centar, bio je toliko narušenog opšteg stanja da je došao praktično iz kreveta u šortsu i majici. Odmah je primljen u našu bolnicu, to je bilo u ranim jutarnjim satima, dečko je imao potpuno normalan snimak pluća i potpuno uredan EKG zapis i urednu laboratoriju osim nešto povišenog nivoa hemoglobina i, ono što je za brigu, nismo mogli da nađemo nijedan palpabilan puls“, objasnila je Adžić Vukičevićeva.

  Nekoliko minuta nakon toga, ističe, ruke su mu pocrnele i prebačen je u jedinicu intenzivnog lečenja, a uprkos reanimaciji koja je trajala 52 minuta  on je preminuo, navela je doktorka.

  „Zamolila sam kolege iz radiološke službe da se preminulom pacijentu uradi skener koji je pokazao difuzne trombove, znači svuda ishemijske promene – od glave, pluća, stomaka, gornjih i donjih ekstremiteta“, naglasila je Adžić Vukičevićeva.

  Trenutna epidemiološka situacija: Cirkulišu sva tri soja

  Ukazuje da su u cirkulaciji sva tri soja virusa.

  Ono što nas dodatno plaši i što govori da nema razloga opuštanju, to je da jednu trećinu ovih dijagnostikovanih sojeva čini i delta soj, koji se za dve godine našeg rata sa kovidom pokazao kao najsmrtonosniji, kaže Adžić Vukičević.

  Veliki broj i pacijenata je na respiratorima, a taj broj brine jer se stelt i omikron u većini slučajeva zadržavaju u gornjim disajnim putevima.

  “ Ono što ja vidim kao svetlost na kraju tunela – to su zaista lakše klinike slike i što je ovo četvrta ili peta mutacija čija dugotrajna prisutnost među nama govori da je virus počeo da slabi“, kaže Adžić Vukičević.

  brzi kovid testovi

  Apel da se građani vakcinišu

  Ističe da je neozbiljno reći da se nazire kraj epidemije, ali sigurno smo na tom putu.

  „Ono što nas bodri nas kao lekare, to su ovi moćni lekovi koji su se u poslednjih mesec dana pojavili, antivirusni lekovi koji su zaista delotvorni protiv ovog virusa“, napominje doktorka i naglašava da i dalje apeluje da se ljudi vakcinišu. Ovo je kuga, tuberkuloza novog milenijuma i kako se ona može rešiti nego masovnom vakcinacijom, ono što mi možemo da uradimo – da poštujemo mere, nosimo maske i držimo distancu“, zaključila je Adžić Vukičević.

  Izvor: RTS

  Foto: Printscreen Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE