Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kompanija NIS, Sergej Fominih

  Direktor Bloka Energetika NIS-a: Nova faza u razvoju kompanije

  Realizacija projekata iz oblasti energetike, uz poseban fokus na energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, nova je faza u razvoju NIS-a, rekao je Sergej Fominih, direktor Bloka Energetika ove kompanije.

  „Time što se kontinuirano razvija, naša kompanija unapređuje i energetski sektor Srbije. A naš osnovni cilj je dekarbonizacija kroz proces energetske tranzicije“, rekao je Fominih u intervjuu za Kvartalni bilten Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

  Prema njegovim rečima, aktivnosti Bloka Energetika doprineće ubrzanju energetske tranzicije NIS-a i efikasnom odgovoru na mnogobrojne izmene na tržištu, kao i unapređenju zaštite životne sredine.

  „U našoj kompaniji je ojačao energetski sektor, koji se razvija u svim pravcima, posebno u sferi proizvodnje energije. Osnovna ideja formiranja Bloka Energetika u NIS-u je da ubrzamo energetsku tranziciju, jer za našu kompaniju to nije novi projekat, već nešto čime se bavimo duže od osam godina. Blok Energetika će, kao jedinstveni centar kompetencija u NIS-u, upravljati oblastima termo i elektroenergetike u okviru naše kompanije. U narednom periodu, osnovni fokus biće širenje obima posla u oblasti proizvodnje i trgovine električnom energijom, solarnom energijom, kao i upravljanje energetskim resursima u NIS-u“, rekao je Fominih.

  NIS

  NIS

  On je dodao da se u NIS-u, pre svega, razmatraju projekti proizvodnje električne energije iz energije Sunca i vetra, kao i potencijalni projekti za primenu biomase, biogasa i malih hidroelektrana.

  „U svakom slučaju, u narednom periodu doći će do intenziviranja projekata iz oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, izdvajanja i skladištenja CO2, razvoja pilot projekata za nekomercijalne tehnologije. To je nova faza u razvoju NIS-a. Istovremeno, definisali smo veliki broj mera i mogućnosti za smanjenje različitih vrsta emisija, prvenstveno emisija gasova sa efektom staklene bašte. Na primer, već vršimo “utiskivanje” CO2 u naša ležišta u cilju sprečavanja emisija u atmosferu i podizanja proizvodnje nafte i gasa. Time ostvarujemo dvostruku dobit – imamo i biznis benefite, ali svakako i ekološke koristi“, naveo je direktor Bloka Energetika NIS-a.

  Kao primere uspešno realizovanih projekata, Fominih je naveo izgradnju malih elektrana na naftnim i gasnim poljima u kojima se iz kaptažnog gasa proizvodi električna i toplotna energija, kao i ugradnju solarnih panela na pojedinim benzinskim stanicama NIS-a.

  „Pored toga, i dalje razvijamo trgovinu električnom energijom. Pored tržišta Srbije, tu smo prisutni i na regionalnim tržištima, poput Rumunije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, itd. Iako bismo više zaradili trgujući van Srbije u ovim izazovnim vremenima sve što proizvedemo trenutno ostaje na domaćem tržištu, jer i time želimo da doprinesemo energetskoj stabilnosti Srbije“, rekao je Fominih.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Kompanija NIS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE