Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dijagnoza simbola Beograda: „Pobednik“ gore nego što se mislilo

  Skulptura „Pobednika“ u gorem je stanju nego što se pretpostavljalo, izjavio je vajar Zoran Kuzmanović koji restaurira simbol Beograda.

  Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda organizovao je medija dan u ateljeu Kuzmanovića, kako bi javnost dobila uvid u rekonstrukciju i restauraciju „Pobednika“.

  Skulptura Pobednika skinuta je prošle nedelje, a u međuvremenu je ustanovljeno da je prekrivena debelim slojevima čađi, na njoj se nalaze rupe od gelera iz Drugog svetskog rata, a mač i orao koje „Pobednik“ drži su se rasklimali.

  Kuzmanović je naglasio da će najzahtevniji deo rekonstrukcije biti da se obezbedi dobra statika i stabilnost skulpture.

  Najvažniji korak u ovoj situaciji i razlog zbog kojeg je ova skulptura morala da silazi sa postolja je taj da treba uraditi dobru statiku, dobru vezu napraviti između skulpture i postamenta, naglasio je Kuzmanović.

  Za tu priliku, dodao je on, ugradićemo konstrukciju od nerđajućeg čelika unutar skulpture i na taj način ćemo obezbediti da spomenik dugo stoji i da bude daleko vreme kada će biti ponovna rekonstrukcija.

  Predviđeno je da spomenik bude vraćen na Kalemegdansku tvrđavu za nešto manje od četiri meseca, a kako napominju u beogradskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture, osim sanacije oštećenja, neće biti rađene nikakve promene na njemu.

  Posle restauracije, „Pobednik“ će biti trajniji i kvalitetniji nego što je prvobitno bio, i izdržaće verovatno i 150 godina bez intervencija, zaključio je smederevski vajar.

  Izvor: N1, Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE