Devizne rezerve NBS 350 mil. EUR manje nego prošle godine

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  nbs

  Devizne rezerve NBS 350 mil. EUR manje nego prošle godine

  Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju januara ove godone iznosile oko 16,1 milijarde evra. To je za 343,7 miliona evra manje nego na kraju prethodne godine, objavila je danas NBS.

  Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 140,4 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda.

  Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju januara iznosile su oko 13,48 milijardi evra. U odnosu na kraj prethodne godine manje su za 226,4 miliona evra.

  Zgrada Narodne banke Srbije

  Zgrada Narodne banke Srbije

  Na smanjenje bruto deviznih rezervi uticale su aktivnosti NBS na međubankarskom deviznom tržištu (240 miliona evra) usled pojačane tražnje za devizama, pre svega uvoznika energenata. Zatim povlačenje devizne obavezne rezerve banaka (161,5 miliona evra u neto iznosu) i neto razduženje države (13,1 milion evra) po osnovu kredita i deviznih hartija od vrednosti emitovanih na domaćem finansijskom tržištu.

  Neto prilivi u devizne rezerve ostvareni su po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i po drugim osnovima (ukupno 45,7 miliona evra). Neto tržišni efekti su u januaru bili pozitivni u iznosu od 25,2 miliona evra.

  Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u januaru iznosio je 531,1 milion evra. Bio je za 395 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U januaru je vrednost dinara prema evru ostala gotovo nepromenjena.

  Devizne rezerve, Narodna banka Srbije

  Devizne rezerve, Narodna banka Srbije

  Kako je istakla NBS, zabeležena je sezonski karakteristična pojačana tražnja za devizama, pre svega uvoznika energenata, koja predstavlja nastavak intenzivnije kupovine deviza ovih kompanija prisutne od oktobra prošle godine.

  U cilju očuvanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, NBS je u januaru bila neto prodavac deviza na medjubankarskom deviznom tržištu (340 miliona evra).

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE