Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Struja, restrikcija, naknada

  Demostat „sluti“ gnev: Moguće ENORMNO poskupljenje struje

  Nadležni u Srbiji razmatraju mogućnost da Elektroprivredi Srbije (EPS) u julu ili avgustu dozvole da podigne cenu struje za domaćinstva za 30 odsto, a privredi za 70 procenata, saznaje Demostat u izvorima bliskim Vladi Srbije.

  Cena električne energije za domaćinstva se koriguje tako što EPS uputi zahtev Agenciji za energetiku Srbije podnoseći troškovnik kojim ga pravda. AERS procenjuje da li je zahtev EPS opravdan ili ne i u zavisnosti od toga ga i odobrava.

  S obzirom na to da je EPS u vlasništvu države Srbije, republička vlada ima presudan uticaj na to sa kakvim će zahtevom EPS izaći pred Agenciju za energetiku.

  U slučaju da nadležni usvoje odluku da struja u Srbiji za domaćinstva poskupi za 30 odsto, to bi predstavljalo enormni udar na životni standard i kućni budžet građana, piše Demostat.

  Poslednji put struja je za domaćinstva poskupela 1. februara prošle godine i to za 3,4 odsto. S obzirom da je to poskupljenje izazvalo negativnu reakciju, ne samo individualnih potrošača već i stručne javnosti, sasvim je jasno da bi odluka nadležnih da struja poskupi za čak 30 odsto za domaćinstva izazvala veliko nezadovljstvo i gnev u javnosti, ukazuje Demostat.

  Ako bi se to ostvarilo, računi individualnih potrošača bi se uvećali za čak oko 1.100 dinara. Tako enormno poskupljenje posebno bi teško podneli oni koji svoje stanove zagrevaju na struju, a takvih u Srbiji nije malo.

  Kako bi „reagovala“ privreda?

  Što se tiče privrede, takođe nema sumnje da bi i njena reakcija na poskupljenje od 70 odsto bila u potpunosti negativna.

  Za razliku od domaćinstava koja imaju regulisane cene struje, za privredu važe one koje su komercijalne.

  Krajem prošle godine zbog energetske krize cene struje na inostranim berzama su naglo rasle i dostizale astronomske cifre zbog čega se EPS odlučio da podigne cenu električne energije za privredu.

  To je pravdano time da, iako proizvođač struje, EPS je istovremeno prinuđen i da je uvozi i plaća po visokim cenama na stranim berzama.

  Ekonomska kriza zbog posledica pandemije korona virusa, skoka cena energenata na svetskom tržištu i rata u Ukrajini je glavno opravdanje onih koji tvrde da struja u Srbiji mora da poskupi.

  Da vlast razmišlja o poskupljenju električne energije jasno se moglo videti po nedavnim izjavama nekih njenih zvaničnika, naveo je Demostat.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE