Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Delta soj prenose i vakcinisani, masku ne skidati NI U TOALETU“

  Virusološkinja Ana Banko pričala je u „RTS ordinaciji“ o vakcinama, delta soju i opasnostima koje vrebaju čak i u toaletu kada je u pitanju zaražavanje.

  Ona ističe da pandemija predugo traje, preveliki broj ljudi je inficiran i virusu se statistički daje šansa da se menja.

  „Interesantna priča je da koliko god smo pominjali alfa ili britansku varijantu, nje više nema, tako da dominantna varijanta jeste delta. Izgleda da ovde najviše preživljavaju one varijante koje imaju najveću mogućnost širenja. Delta varijanta je dominantna iz više razloga, lakše se širi, ono što je još održalo deltu – gde je tu ključna promena – jeste to što je prenose vakcinisani. To je ključna promena„, istakla je Banko.

  „Masku ne treba skidati na poslu, ni u toaletu“

  Ana Banko podseća da su epidemiološke mere iste, one nas na isti način efikasno štite – vrlo je važno ne zaboraviti da imamo delta varijantu koja se lako prenosi i da bi bila greška u malom zatvorenom prostoru skinuti masku, poput toaleta na poslu.

  To su mali momenti nepažnje kod kojih sada nekako lakše bivamo zaraženi, padamo, umorili smo se.

  Prema njenim rečima, u malom prostoru ostaće količina virusa i moći će da se prenese, i trebalo bi povesti računa o takvim situacijama. 

  „Verovatno ste i do sada videli među poznanicima koliko se lakše zarazi jedna porodica u kući, skoro je neminovno da se svi zaraze, a sećate se prošle godine da nije bilo obavezno da se svi članovi porodice zaraze, to je primer kako delta funkcioniše“, rekla je ona.

  Prema njenim rečima, maska nas štiti na isti način.

  O trećoj, četvrtoj, petoj dozi…

  Banko je kazala da nije iznenađenje što primamo i treću dozu, i da će se najverovatnije davati i četvrta i peta. Onog trenutka kada opadne zamah pandemije, tada ćemo možda pričati o drugačijem režimu vakcinacije.

  „Imunosuprimirani pacijenti su prioritetna grupa za vakcinaciju nakon šest meseci, posle njih građani koji imaju hronične osobe, a sledeći su oni koji su primili Sinofarm, zbog mehanizma dejstva kineske vakcine – posavetovala je ona.

  Nivo antitela počinje da opada posle tri meseca, na kraju šest meseci imunitet izražen antitelima jednak je količini koju je osoba imala nakon preležane infekcije ili prve doze.

  Kombinacije vakcina

  Banko se osvrnula i na to koju bi vakcinu trebalo primiti kao buster dozu.

  „Ko je primio dve doze Sinofarma i prošlo je šest meseci, preporučila bih da primi treću dozu, bilo da je Sinofarm ili Fajzer. Kod osoba koje su starije i imunosuprimirane, pokazano je da kod njih mehanizam, odnosno platforma na kojoj je proizveden Sinofarm nekada nije dovoljaa da razvije imunitet i mi smo to u realnosti videli da osobe starije od 60 čak nakon prve dve doze Sinofarma nisu razvile imunitet – to nije ništa čudno. Kod tih osoba se preporučuje da prime Fajzer“ kaže ona.

  „Kada je Sputnjik u pitanju, prva i druga doza nisu identične, različite su komponente, i buster je povratak na prvu varijantu vakcine, nosač kojeg se manje „sećamo“ iz prve doze. Imunitet ga neće odbaciti kao poznatog a nama je važno da do toga ne dođe da bi iz njega mogao da izvuče informacije“ rekla je Banko.

  Prema njenim rečimo, ako ste primili Astrazeneku, možete dobiti Fajzer kao bustera. Ono koji su merili antitela, ako ih nakon prve dve doze nisu imali, po savetu svih treba da pređu na Fajzer.

  Izvor: RTS

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE